Scandic Lerkendal

Trond Aune

Norges tredje høyeste hus og godt mulig verdens mest energieffektive hotell står ferdig i Trondheim. Scandic Lerkendal, som omfatter hotell, konferansesal og kontorarealer, er en gave til både miljø- og fotballelskere.

Fakta

Sted: Trondheim

Prosjekttype:
Hotell, konferanse- og kontorbygg

Entreprisekostnad inkl mva:
790 millioner kroner

Bruttoareal: 35.000 kvm

Byggherre: Arthur Buchardt

Totalentreprenør og prosjekteringsledelse: HENT

Arkitekt: Voll Arkitekter

Interiørarkitekt:
Scenario Interiørarkitekt

Landskapsarkitekt:
Selberg Arkitekter

Rådgivere: RI-B: Norconsult l RI-V: Sweco l RI-E: Bravida l RI-Geo: Rambøll l RI-Brann: COWI

Underentreprenører/leverandører: Prefab hotell: Con-Form l Prefab kongress og kontor: Contiga l Ventilasjon: GK l Rørlegger: K.Lund l Grunnarbeider: Tverås Maskin og Transport l Spunting/peling: Kynningsrud l Betong: Norbetong l Armering: Celsa Steel Service l Isolasjon: Brødr. Sunde l Flikkmasse og betongvarer: HauCon Nord l Heis: Kone l Taktekker: Icopal l Gulvstøp: Solli Gulvstøping l Fasadeelementer: Skanska Husfabrikken Solavskjerming: Vental l Fasademontasje og blikkenslager: Overlys, l Systeminnredning og himling: Systembyggerne i Trondheim l Badekabiner: Norac l Badstue: badstuspesialisten.no l Fasadeplater: Alunor l Brannisolering: Brann og sikkerhetsforum, l Foldevegger: Trysil Byggprodukter l Glass og alu: Skonto Enterprises l Flis og mur: Nordheim Natursten l Støvbinding og maler: Malerfirma Edvardsson l Parkett: Parkettgruppen l Dører/brannporter/rullegardiner: RH-prosjekt l Stål/smedarbeid: Byneset Mekaniske l Sekundærstål og sandwichelementer: Rustfrieksperten l Ståltrapper og rekkverk: Bobach Stålentreprise l Vinduer kontor: Lian Trevarefabrikk l Vinduer hotell: NorDan l Byggevarer: Maxbo l Kjøkkeninn- redning: HTH l Industribelegg: Flowcrete l Lås og beslag: Beslag-Consult l Blåseisolasjon: Isoteks Miljø l Blikkenslager: Mesterblikk, Dale Blikk l Listverk: Norgestre l Stål: Skanska Norge l Taktekking: Icopal Tak l Solskjerming: Vental l Porter: Ramox l Innvendig skilting : Solvang l Tynnavretting: Rakon l Mykfuging l Trønderfug l NRS

Hotellet ruver hele 75 meter over bakken på Lerkendal i Trondheim. I alle retninger åpner trønderhovedstaden seg opp, og ved foten av det 21 etasjer høye tårnet ligger Lerkendal stadion. Fra et stort antall av rommene, kan skuelystne hotellgjester få med seg alt som skjer på gressmatta mange meter lengre ned.

I alt har Scandic Lerkendal 400 hotellrom, en 1.500 kvadratmeter stor konferansesal og 14.000 kvadratmeter kontorarealer.

Og det er mye arbeid som er lagt ned for å reise tårnet over trøndernes Fotball-Mekka.

Utfordringer i grunn
Lerkendal-området er et gammelt rasområde, og grunnen består av løs leire mange titalls meter ned i bakken. For å reise et bygg av det kaliber som Scandic Lerkendal er, har 35 kilo-
meter med peler måttet til.

Grunnfjellet ligger for dypt for å nås, så det er brukt 400 friksjonspeler og en 3.500 tonn tung grunnplate i betong for å holde kjempe-bygget stabilt tross de utfordrende grunnfor-holdene. Prosjektleder i totalentreprenør HENT, Odd Ivar Ekle, forteller at grunnen i Lerkendal-området har krevd mye forarbeid, planlegging og resurser.

– Det er jo et betydelig antall peler som har gått med i konstruksjonen. Samtidig har vi hatt utfordringer med nærliggende bygg, og da spesielt med eksisterende Lerkendal stadion. Å unngå setningsskader har vært utfordrende, men det skal ikke være noen problemer med dette nå, forteller han.

Høyt trykk
For å unngå for store setningsproblemer i Lerkendal stadion, har entreprenøren sett seg nødt til å stabilisere all grunn mellom hotellet og fotballarenaen som en del av entreprisen.

Med begrenset plass på byggetomten og høy grad av arbeid i høyden, har bruken av kran vært helt sentralt i prosessen. Den 100 meter høye tårnkrana som har blitt brukt i byggingen av Scandic Lerkendal, ble reist med fundamentet støpt inn i grunnplaten under hotellet.

– Vi benyttet oss også av store mobilkraner med høyt marktrykk. Den største var en 500 tonns kran, så vi måtte også sette inn tiltak for å sikre disse. Igjen ble god planlegging helt sentralt, sier Ekle.

Den nesten to meter tykke betongplaten under Scandic Lerkendal er støpt i miljøvennlig lavkarbonbetong, og prosjektlederen forteller at i de groveste betongkonstruksjonene har man også valgt å bruke denne typen betong for å minske prestisjebyggets karbonfotavtrykk.

Verdensmester
– Dette er verdens mest energieffektive hotell, understreker byggherre Arthur Buchardt overfor Byggeindustrien.

Scandic Lerkendal har et beregnet energiforbruk på 50 kilowatt per kvadratmeter per år, noe ingen andre hoteller i verden har greid å oppnå.

– Ingen andre hoteller i verden er i nærheten av det beregnede energiforbruket i Scandic Lerkendal. Dette har vi fått til takket være et nært samarbeid med Enova, som har bidratt med både kompetanse og tilskudd, entreprenør HENT, med sin kompetanse og sitt engasjement, og leietaker Scandic, som har sin egen kompetanse og sterke miljøprofil. Og så har vi en byggherre som er villig til å investere i prosjektet, poengterer han.

Grønn teknologi
Taket på Scandic Lerkendal er preget av en 300 kvadratmeters overflate dekket av solfangere som skal sørge for varmt vann i bygget. Hver etasje er utstyrt med to desentraliserte ventilasjons-anlegg koblet opp mot bookingsystemet i hotellet, slik at systemet selv vet hvor skoen trykker, og kan automatisk prioritere de bebodde delene av hotellet. Rent konstruksjons-messig er Scandic Lerkendal et særdeles tett bygg, med en tetthetsgrad på så mye som 0,3. Vindusrutene i hotellet er gitt merkelige former for å minimere vindusarealet, samtidig som utsyn og belysning beholdes. Høyhuset er også gjennomboret av termiske sjakter som senker trykkmotstanden, og hjelper luften med å flyte friere i bygget.

I stedet for varmekabler på badene, har man valgt ru fliser i lune farger, og den kunstige belysningen preges av energibesparende LED-lys.

– Løsninger som dette kom selvfølgelig med en temmelig anseelig prislapp, men vi har fått tilskudd fra Enova for å få det til, forteller Odd Ivar Ekle.

Kortreist møteplass
Byggherre Arthur Buchardt forteller at det er summen av den felles innsatsen og de mange elementer og virkemidler som har gått inn i prosjektet, som har gjort rekordbygget mulig.

Et virkemiddel har blant annet vært å benytte kortreiste materialer i prosjektet.

– Det meste av materialer er fra Trøndelag, bekrefter Buchardt.

– Det er en viktig del av miljøtanken, og det hjelper bygget på mange områder. I tillegg skaper det lokal tilhørighet, forklarer han.

Tilhørigheten til Trondheim er heller ikke tilfeldig. Med et av landets sterkeste teknologimiljøer, NTNU og en kommune med tydelig miljøengasjement og -profil, mener Buchardt at Midt-
Norges hovedstad var et naturlig valg.

– Hvis man skulle gjøre dette noe sted i Norge, så måtte det bli Trondheim, sier han.

– Lerkendal er også det stedet i Norge hvor flest folk møtes. Foreløpig har det kun vært gjennom fotballen, men nå har vi også en møtearena for andre typer opplevelser, fra kongresser og landsmøter til konserter og stevnemøter. Her har vi hele spekteret.



Flere prosjekter