Forum Expo

Byggeleder Oddbjørn Wornæs i ProsjektilFoto: Niels Marius Askim

En helt ny utstillingshall blir offisielt innviet når Offshore Northern Seas (ONS) arrangeres i Stavanger fra 25. - 28. august for 40. gang. Stavanger kommune og Stavanger Forum har bygget en bærekraftig messehall til Energimerke A med landets bratteste plantevekstbelagte tak.

Fakta

Sted: Tjensvoll, Stavanger

Prosjekttype: Utstillingshall

Totale prosjektkostnader:
256 millioner kroner

Bruttoareal: 9.500 kvm

Byggherre: Stavanger kommune

Byggeledelse: Prosjektil

Prosjektledelse: Sweco

Entreprisemodell: Delte entrepriser

Arkitekt: Askim/ Lantto Arkitekter / GASA Arkitekter

Landskapsarkitekt: Dronninga Landskap

Rådgivere: RIB: Dr. techn. Kristoffer Apeland l RIE: ECT l RIV: Espensen Råd.Ing l RIBr: Multiconsult l RIA: Brekke & Strand

Entreprenører/leverandører: Bygg, tak, vindu, kjøkken: Front Bygg Stavanger l Grunnarb.: Risa / Holt Risa / Seabrokers l Ventilasjon: Gann Blikk l El: Vagle Elektro l VS-Kjøle: Finn Midbøe l Automasjon: Vagle Rør l Betong: Vasshus Entreprenør l Maling: D. Nysted l Glass: Rubicon l Bærekonstruksjoner, stål: SL Meka-
niske l Tak: Svein Boasson l Heis: Heis Tek l Branntetting: Firesafe l Blikken-
slager: J.Johnsen & Sønner l Gulv-
belegg/ støvbinding: GH Gulv l Gulvstøp: Oltedal Golv

Taket skråner 45 grader og ble lagt av rappellerende klatrere.

– Den skrå beplantede syd-
vendte takflaten gir området foran den nye utstillings-
hallen et parkaktig preg, og modererer den store hallens framtoning i omgivelsene. Taket fordrøyer overflate-
vann, og er beplantet med en variasjon av plantevekster. I hallens trefasader er det benyttet kjerneved av gran, innsatt med jernvitrol. Mot nord, rundt det store over-
lyset av glass, og på tak over lager og verkstedsdelen er det kledd med sink, forteller arkitekt Niels Marius Askim i Askim / Lantto Arkitekter og legger til at den utvendige materialbruken er å anse som så og si vedlikeholdsfri. Det er utarbeidet egen skjøtselsplan for den beplantede takflaten, som også er utstyrt med eget vanningsanlegg. Beplantningen er prosjektert av Dronninga Landskap.

På undersiden av den skrå takflaten, i et høyloftet vestibylerom, med adkomster til kafe, konferanserom med mer, er det benyttet spilehimling av gran. Himlingen har funksjon som akustisk dempende element, og skaper en lunere kontrast til de hardere betongflatene. Alle gulv er utført i betong, med varierende slipekvalitet tilpasset rommets funksjon, med nødvendig belegg i spesialrom. Det er også i interiørene lagt vekt på å etablere vedlikeholdsfrie og robuste overflater. Kun våtrom, og kjøkken med behov for egne overflater er etterbehandlet over betongoverflaten, poengterer Askim.

Prestisjemesse
– ONS er en prestisjemesse for hele regionen og blir den virkelige store testen. Å få dette praktbygget til å fungere vil være et kjempeløft for hele regionen og ONS, sier byggeleder Oddbjørn Wornæs i Prosjektil AS.

Bygningens store dimensjon, og øvrige funksjonskrav medførte behov for plassbygde betongkonstruksjoner. Betongkonstruk-sjonene er bygd opp med plateforskaling og er i hovedsak den synlige veggoverflaten i alle rom.

– Det har gitt en del utfordringer. Man er nødt til å ha fokus på betong og har generelt lykkes med det. Det kan være felter man ikke er helt fornøyd med, men det er nettopp det som er spillet i en plasstøpt konstruksjon. Det er brukt normal betongresept, bortsett fra påstøpen i gulvene som er tynn og førte til mange tiltak i forhold til herding. Betongsøylene i adkomstsonen er støpt i en spesiell pappforskaling delvis prefabrikkert, slik at pappav-trykkene blir en del av strukturen og gir en veldig glatt og fin overflate, sier Wornæs.

Messehallen

– Den søylefrie utstillingshallen på 5.000 kvadratmeter er hovedfunksjonen i bygget sammen med møteromfasilitetene som blir leid ut til mindre kurs og konferanser. Bygget er først og fremst en messehall, selv om Stavanger kommune har et ønske om å legge til rette for allsidig bruk som konserter og bredde-idrett. Foreløpig er det et rent betonggulv. Men det foregår en diskusjon i kommunen om et belegg på hallgulv som kan brukes til idrett og konserter og banketter. Utfordringen er kombi-nasjonen med belastningen av semitrailere i forbindelse med messer og idrettsgulv, forteller han.

Mange funksjoner

For konserter er hallen dimensjonert for 8.000 personer. Stor-
kjøkkenet er det største i regionen, som kan håndtere 4.000 personer i en bespisning med 50 kokker i sving samtidig.

– Det er litt av det som gjør bygget spesielt at man skal fylle så pass mange funksjoner i ett skall med mange hensyn å ta, sier Wornæs.

Hallen er bygget opp med strøm, vann og nettilgang på gang-
broer oppunder taket. Dette muliggjør at kabler og vannledninger kan slippes der det er behov. For avløp er det etablert kummer flere steder i hallen som gjør dette fleksibelt for forskjellig bruk.

Akustikk
I begge gavlveggene er det 50 millimeter isolasjon og kryssfiner
– 50 millimeter påforing med isolasjon og akustikkplater utenpå.

– Feltet med trekantelementene midt på langveggen skal ta bassabsorpsjonen. Første prøven var den store konserten med 6.000 publikum-mere og et relativt profilert band fra USA (Avenged Sevenfold) i mai. Det var kun positive tilbakemeldinger på akustikken. De stedbygde volumene er fylt med isolasjon og trukket med akustikkduk. Investeringen på akustikk har absolutt lønnet seg, spesielt basselementene som er kommet i etterkant. En verdenskongress for kokker ble nok en prøvestein med 10 kjøkken i hallen og konkurranser om kokkekunst, område med stands for matvareprodusentene og tribuner for publikum. Det viser fleksibiliteten i hallen slik den er konstruert med tekniske innretninger, påpeker Wornæs.

Delte entrepriser
Til å begynne med var entreprisene enda mer oppdelte. Men en del av de minste entreprisene ble i anbudet lagt inn under byggentreprisen som ble vunnet av Front Bygg Stavanger (sekundær stål, storkjøk-ken, beslag) for å lette det grensesnittet man har med veldig oppdelte entrepriser. Uansett når man har delte entrepriser er det mange grensesnitt som skal ivaretas, og det krever våkenhet blant entreprenører og byggeledelsen.

– Utfordringer er der jo alltid. Men til syvende og sist har det gått veldig bra, og det hjelper at entreprenørene har kompetente folk i sin byggeledelse, sier han og legger til at det har vært et veldig spennende prosjekt og et prestisjeprosjekt i regionen som følges av mange. Det som blir spennende framover er om Stavanger Forum får utnyttet den fleksibiliteten og kapasiteten som ligger i bygget, sier en fornøyd Wornæs.

Energimerke A
Bygningen er utformet for et beregnet energibehov på 134 kWh/m² pr. år. Dette medfører en reduksjon på 25 prosent av forskriftskravene i TEK07 for denne type bygg. Bygningen kan klassifiseres med Energimerke A, med et behov på 80 kWh/m² pr. år iht. NS 3031 for levert energi. Tiltak som har bidratt til oppnåelse av dette er: Energiforsyning med høy systemeffekt-faktor (varmepumpe) kombinert naturlig og mekanisk ventilasjon i hallen (hybrid ventilasjon), effektiv integrert solavskjerming mot syd som reduserer kjølebehov, høy utnyttelse av dagslys i kombinasjon med dagslysstyring av kunstlyset og høyisolering av bygningskonstruksjoner, vinduer med en lav U-verdi (1,0 W/ m²K) i områder med store glassfelt.


Flere prosjekter