Sandviken Sjøfront

Leilighets- og kontorprosjektet Sandviken sjøfront i Bergen er blitt til tre utradisjonelle bygg medinspirasjon hentet fra tradisjonelle sjøboder.

Fakta

Sted: Sandviken, Bergen

Prosjekttype:
Nybygg, leiligheter og næring

Kontraktssum arkitektfag eks mva: 75,3 millioner kroner

Tiltakshaver: Sandviksboder 1

Hovedentreprenør:
Åsane Byggmesterforretning

Entreprenør utomhus: Svein Boasson

Teknisk totalentreprenør: Oneco

Prosjekterings- og byggeledelse: Eiendomsforedling

Arkitekt: Rambøll

Landskapsarkitekt:
Smedsvig Landskap

Rådgivere: RIB og RIGeo: Artec l RIV og RIE: Oneco l RIAku og RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Grunn og betong: Fyllingen Maskin l Takkonstruksjon: Vestlandske Limtre l Smed/rekkverk: Trakon l Taktekking: Fløysand Tak horisontal flate l Mur og flis: Bru Wiese Hansen l Vinduer: H-Magnor l Aludører: Hole Glass l Blikkenslager: Sigurd Oppheim (kobbertak) og Blikkenslager Øen l Innvendige trapper: Frekhaugtrappa l Maler: Espetvedt og Graave l Parkett: Bo Andren l Lås og beslag: Hole Lås l Kjøkken: HTH l Byggevarer: Neumann Bygg l Byggvask/ rent tørt bygg: Eli’s Rengjøringsbyrå

I Sandviken i Bergen har Åsane Byggmesterforretning AS utført arkitektfag og Oneco AS tekniske fag i hovedentrepriser i et prosjekt som består av to bygg med leiligheter og et bygg med leiligheter og kontorer.

Sandviken Sjøfront skiller seg ut fra mange boligprosjekter som er ført i sjøkanten langs kysten de siste årene, både i utforming og materialvalg. Byggene har saltak og ligger på tvers av kaifronten (som gamle sjøhus). Alle byggene har kobber på tak og kobber og trepanel på fasadene.

Bolig og næring
De tre byggene inneholder til sammen 45 leiligheter og 3.000 kvadratmeter kontor-lokaler med cirka 200 kontor-arbeidsplasser. Tiltakshaver er Sandviksboder 1 AS. Byggene er tegnet av Rambøll. Smedsvig Landskap AS har vært landskaps-arkitekt. Fyllingen Maskin AS har utført grunnarbeidene, med Kynningsrud AS som underentreprenør på peling og spunt i byggegropen og Fundamentering AS på spunt på kaianlegg. Åsane Bygg-
mesterforretnings kontraktssum er 75,3 millioner kroner eks mva. Arbeidene startet i 2012 og ble fullført i juni i år.

De 45 leilighetene har to, tre eller fire rom og er fra 49 til 173 kvadratmeter. Nestleder Frode Askvik i Åsane Byggmesterfor-retning forteller at standarden er høy. Kjøperne kunne velge tilvalgsløsninger. Leilighetene og uteområdene har meget gode solforhold. Alle leilighetene har egne balkonger eller terrasser. Noen leiligheter har to balkonger; en på 15,5 kvadratmeter og en på 14,5 kvadratmeter. Alle leilighetene har livsløpsstandard. Utenfor byggene er det to grøntareal, lekeområde, allmenn tilgjengelig kaipromenade, sittegrupper og et lite amfi ved utløpet av Muleelven. Under byggene er det et parkeringsanlegg i to plan. Fra leilighetene og uteområdene er det flott utsikt over Byfjorden og mot Askøy og Laksevåg.

Kobber
Bygningskroppene er tilnærmet rektangulære. Parkerings-kjelleren er støpt vanntett. Bærende konstruksjon er i plasstøpt betong. Byggene har saltak med stålbæring og kobbertekking. Fasadene har trepanel, kobber og glassfelt. I leilighetene er det parkett på gulv, hvitmalte vegger og flislagte bad. Leilighetene i fjerde etasje har ekstra stor himlingshøyde.

Det er i snitt 37 cm isolasjon i taket og 25 cm i veggene. Som isolasjon er det brukt Glava ekstrem. U-verdi for vinduene er 1,0. Noen av leilighetene er trykktestet og har en luftveksling på 1,0 per time.

Tek07
Sandviken Sjøfront er prosjektert og ført opp etter Tek07. Både leiligheter og næringsareal har vannbåren oppvarming basert på varmepumpe mot sjøvann og balansert ventilasjon med varmegjenvinning. Det er et aggregat i hver leilighet og et for næringslokalene. Næringsdelen har sentral driftskontroll. Alle byggene er fullsprinklet. Vinduene i næringslokalene har solavskjerming med utvendige persienner.

Fire svenneprøver
Frode Askvik sier at byggingen har gått uten problemer.

– Vi tar med oss nyttige erfaringer fra Sandviken Sjøfront, blant annet fra å kjøre to kontrakter parallelt og fra å fra å ta hensyn til leietaker i næringslokalene mens vi fullførte leilighetene, sier Askvik.

Da aktiviteten var på topp var over 100 personer med. Arbeidene er fullført uten fraværsskader. De fire tømrerlærlingene Thomas Johan August Dyngeland, Marius Beier, Christer Lien Apneseth og Tommy Lie har tatt svenneprøven på Sandviken Sjøfront.

Krevende grunnarbeid
Eiendomsforedling AS har hatt prosjekteringsledelse og bygge-ledelse i prosjektet. Svein Litlere i Eiendomsforedling sier at grunnforholdene med blant annet spunting i sjøen har vært krevende.

– For arkitekt og utførende i arkitektfag har det vært viktig å ikke gå en millimeter over tillatt byggehøyde.

Nytolkning av sjøboden
Sivilarkitekt Torstein Skauge i Rambøll forteller at prosjektet hadde en trang fødsel gjennom reguleringsprosessen i forkant av selve byggeprosjektet.

– Tomten ligger klemt mellom eksisterende verneverdige sjøboder og eksisterende renoverte slaktehusbygg. Overordnede føringer var i tillegg til å utvikle området med næring og boliger å kunne åpne opp for bakenforliggende boligområde sin kontakt mot sjøen og tilrettelegging av nye offentlige uteoppholdsarealer. Byggehøyder og utnyttelse var her hovedstridsspørsmål i relasjon til verneinteresser, naboer og deler av det politiske miljøet. Prosjektet ble omarbeidet flere ganger i denne prosessen og nåværende saltaksutforming er resultat av et direkte politisk vedtak, sier Skauge.

Hovedkonseptet for utforming har ifølge Skauge hele tiden vært å plassere lange smale bygningsformer slik at de skaper åpne sikt-
korridorer fra bebyggelsen bak og frem til sjøen, en fortsettelse av tomtens tidligere bebyggelse med sjøboder.

Nybyggene dannes av to selvstendige bygg langs sjøkanten og to bygg bak mot Sjøgaten som er knyttet sammen i 1.-2.etasje og dermed danner et større fleksibelt næringsareal. Over nærings-arealet skapes et uteoppholdsareal med adkomst til boliger og overlys til næringsdelens sentralakse mot sjøen. Smale bygnings-former, skråtak og begrensede bygningshøyder har gitt utford-ringer i utforming av en enkelte leiligheter men løsninger over to plan med hems gav mulighet for mer varierte romopplevelser enn i en standardblokk.

Arkitektonisk er utformingen en nytolkning av den tradisjonelle sjøboden hvor prepatinert kobberkledning er benyttet som en regnfrakk på hovedskipenes skråtak og langvegger mens tre-
kledning i ulike toner utgjør det øvrige hovedmaterialet. Vindusutformingen balanserer mellom behovet for åpenhet og utsikt med ønsket om et variert vertikalt fasadespill og tilpasning til byggets energiramme.

Et prosjekt med mange utfordringer og stor offentlig fokus stiller krav til kvalitetsmessige ytelser fra alle parter og et godt internt samarbeid mellom aktørene.

– Vi opplever at dette her har gitt byen, brukerne og eierne et prosjekt som alle kan være stolte av, sier Skauge.



Flere prosjekter