Tung internasjonal satsing fra rådgiverne

Flere av de ledende rådgiverselskapene i Norge har de senere årene satset tungt internasjonalt, og til dels med stort hell.

Flere av selskapene har en bevisst strategi i å hente inn en stadig større del av omsetningen på den internasjonale arena. Nå er det ikke noe nytt i seg selv at norske rådgivere satser utenfor landets grenser – det har de gjort i mange tiår. Men andelen utenlandske oppdrag og det at flere av selskapene etablerer faste kontorer og datterselskaper utenlands skjer nå i langt større grad enn tidligere.

Det er spesielt innen feltene vannkraft, olje og gass de norske selskapene har satset og lyktes best ute. Dette vil nok også være viktige bærebjelker for norsk rådgiverkompetanse utenlands i tiden fremover også. Men vi vil nok helt sikkert også se flere jobbe med nyskapende energi- og klimatiltak også utenlands fremover.

Den siste store internasjonale satsingen skjer gjennom Multiconsults oppkjøp av Atkins polske datterselskap. Dette selskapet, som gis navnet Multiconsult Polska, skal være oppe å gå allerede fra 15. september og teller 80 ansatte. Multiconsult har spenstige mål for fremtiden og har en strategi om at de innen 2017 skal tredoble marginene og doble omsetningen.

Multiconsult er ikke alene i den norske rådgiverstanden til å satse og gjøre det bra ute. Mange selskaper har gjort det bra i deler av både Afrika, Asia og Europa også tidligere. Innimellom har de fått følge av norske arkitekter, som også de senere årene har bygget opp gode relasjoner og sterke merkevarer utenlands. Entreprenørene har, foruten noen få hederlige unntak, glimret med sitt fravær utenfor Skandinavia, de senere årene. Det var for noen tiår siden optimistiske satsinger i en del europeiske land, uten de store suksessene. Kanskje vi fremover vil se flere våge å satse tyngre ute. De kan helt sikkert hente mye nyttig informasjon fra både rådgiverne og arkitektene.