NHO-sjefen møter jenter som studerer byggdesign.

Flere jenter velger teknologi

– Det er en veldig spennende kombinasjon å jobbe med både tall, mennesker og kreativitet, sier student Karina Bueklev. Mange jenter har fått øynene opp for teknologien gjennom prosjektet "Jenter og teknologi".

Tradisjonelt har det vært gutta som har valgt teknologifag, men de siste årene har stadig flere jenter funnet veien til Universitet i Agder (UiA).

Det er nå 40 prosent jenter ved linjen Byggdesign, og antallet jenter som studerer teknologi ved UiA har økt fra 126 i 2005/2006 til 362 i 2013/2014.

Mye av suksessen tilskrives satsingen "Jenter og teknologi" ved UiA, i samarbeid med NHO, teknologibedrifter og fylkeskommunene i Agder.

Fokus på teknologi

– I mitt årskull var det mye snakk om jenter og teknologi, og at det var lurt å ta en utdannelse som ingeniør, sier student Karina Bueklev.

Hun er på Arendalsuka sammen med flere medstudenter for å møte NHO-sjefen, og dele sine erfaringer.

– Det er veldig motiverende å møte disse jentene og se den gløden og engasjementet de har. De bekrefter en del av tingen jeg tenker skal til for at flere velger seg til teknologien. For eksempel må vi bryte ned noen myter og få frem konkret hva du kan gjøre som ingeniør, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

på arrangementet "Jenter og teknologi" ved UiA Campus Grimstad. På arrangementet får jenter som går på ungdomskolen eller videregående møte litt eldre jenter som studerer eller jobber med teknologi.

– De får dermed bedre kjennskap til hvilke jobber man kan få, og de får noen de kan identifisere seg med innenfor feltet, sier Fred Skagestad, utdanningsrådgiver i NHO Agder.

Innovasjon som påvirker

– Jeg hadde interesse for matematikk og tall, og da jeg var på "Jenter og teknologi" fikk jeg vite om mulighetene i Grimstad, sier Bueklev.

Både hun og Skogen Lund er enige om at rekrutering er viktig.

– Det er innen teknologi veldig mye av innovasjonen skjer, og det er den innovasjonen som påvirker alle mennesker. Derfor må vi bruke de beste ressursene, og mange av dem er jenter. Jeg tror også at jenter av og til kan komme inn med litt nye innfallsvinkler som gjør at man får mer bredde i faget, og får enda bedre resultater, sier Skogen Lund.

Bueklev mener det er noen ting det er spesielt viktig å fokusere på.

– Jentene må få kjennskap til hva de kan jobbe med, og de må kjenne sine kvalifikasjoner, så de skjønner at de er kvalifiserte til å ta en teknologiutdannelse.

Planen for "Jenter og teknologi" fremover er å få til et samarbeid med flere læresteder i Norge og andre land.