HENT innreder Holmestrandporten

Fredag 15. august 2014 undertegnet Jernbaneverket og HENT, en kontrakt på innredningen av stasjonshallen inne i Holmestrandfjellet. Kontrakten er på 317 millioner kroner.

Stasjonshallen ligger inne i Holmestrandfjellet, og her skal tog kunne passere i 250 kilometer i timen mens folk venter på plattformene – uten å føle ubehag av trykket. Dette blir verdens første hall i sitt slag. Hallen skal oppleves som lys og vennlig, med hvite betongvegger og skifergulv. To innganger, tre når man regner med fjellheisen, skal gi god tilgjengelighet. Hallen er enorm, og mye skal på plass før åpningen høsten 2016.

1000 siders grunnlag

Arbeidene gjelder ikke bare inne i hallen, det omfatter også innredningen av begge inngangene og nordre stasjonsbygning utenfor fjellet. Tilbudsgrunnlaget besto av rundt 1000 sider, pluss to permer med nøye spesifiserte tegninger.

Prestisje

Prosjektet har fått mye oppmerksomhet i media, og mer vil det bli når åpningen nærmer seg. Kontrakten er derfor viktig ikke bare kronemessig, men også mht. markedsføringen for entreprenørene.

Tilbud med forhandling

Konkurransen ble utlyst på nyåret igjennom DOFFIN og TED. Interessen var god, men antallet firmaer som så seg i stand til å håndtere en så stor jobb, var mindre. Fem firmaer ble prekvalifisert. Jernbaneverket forhandlet med tre entreprenør, hvorav HENT AS kom best ut.

Framdrift

Samarbeidet starter med en samhandlingsprosess og oppstart. Entreprenøren skal drive detaljplanlegging og bestilling og prefabrikkering av materiell. Oppstart av det fysiske arbeidet skjer på nyåret 2015, og alt skal være ferdig i løpet av året.

Krevende

–Dette er en utfordrende jobb med hensyn til koordinering og sikkerhet, konstaterte Stine Ilebrekke Undrum, prosjektdirektør i Jernbaneverket. Hun understreket videre at kvaliteten er spesielt viktig, og forberedte entreprenøren på heftig rapportering og strenge tidsfrister.

–Vi har bygd mye for det offentlige, så vi er vant til strenge krav om dokumentasjon, kommenterte prosjektsjef hos HENT, Per Egil Torjul.