God utvikling for lokomotivene

Flere av de større entreprenørene har nå levert sine halvårsresultat, og de kan vise til gode utviklingstall. Det gir en god pekepinn på situasjonen i denne delen av næringen.

Det er god fart i den norske byggenæringen om dagen. Vi har et stabilt høyt tall innen bygg generelt, og med berettiget håp om en økning innen boligbyggingen, ser det egentlig ganske lyst ut. Anleggsmarkedet har gått som en kule i lengre tid, og vil heller øke i aktivitet enn å gå ned de første årene. Det betyr høye omsetningstall for den norske entreprenørbransjen. Flere halvårstall er nå begynt å komme inn, og det er mange bra tall som rapporteres. Noen øker omsetningen og noen ligger noenlunde stabilt, men det er en positiv resultatutvikling.

Mange andre bransjer ville nok rynket ganske kraftig på nesen over en resultatmargin på 3-4 prosent, men blant de større entreprenørene er det for de fleste tilfredsstillende. Man sier at de bør ligge på rundt fem prosents margin, så det er åpenbart fortsatt et forbedringspotensial - margingene bør opp på et høyere nivå. 3-4 prosent avkasting på så stor risiko som entreprenørene faktisk tar, er ikke all verden.

Det er naturligvis mange ulike aspekter som spiller inn på bunnlinjenivået i et entreprenørselskap, men rammebetingelser spiller en ikke uviktig rolle. I partilederdebatten under Arendalsuka torsdag kveld ble næringslivet i for liten grad diskutert, men at selskapskatten vil bli ytterlige gjennomgått er helt sikkert. Like sikkert virker det som om ikke noe vil bli gjort med avgiftene på anleggsdieselen – her kom det ikke frem noen nye signaler.

Næringslivet har store forhåpninger til den nye regjeringens første reelle statsbudsjett. Det blir selve testen for Solberg og co. Så får vi se om de får bestått av byggenæringen. Det som er temmelig sikkert er at de blir økte bevilgninger til infrastrukturprosjekter.