Festivalområdet på Tøyen ga bedre oversikt, mindre stress og færre køer, ifølge årets publikum. (Foto: Øyafestivalen)

Visualisering bak festival-suksess

Årets Øya-festival i Tøyen-parken ble en braksuksess også for logistikk og flyt – mye takket være modellen festivalingeniørene i Hjellnes Consult utviklet for å visualisere ulike valg.

Suksessfaktorer for Øyafestivalen

· Godt utsyn til alle scener

· Egen teltscene med kapasitet på 5000

· Rikelig med toaletter spredt ut over hele området, og godt vedlikehold

· Vannstasjoner

· Tilrettelagt for sykkel med egen sykkelparkering: Sykkelprosjektet i Oslo kommune stilte med egen sykkelparkering med nærmere 500 plasser som var både inngjerdet og bevoktet.
· Mat, drikke og utenomaktiviteter samlet på et eget område
· Nok kapasitet til å hindre kø for kjøp av mat og drikke

· Nærhet til kollektivtransport

Arrangørene var spente før Norges største rockefestival for første gang ble arrangert på Tøyen, forteller arenaleder Knut Frøysnes.

– Det har gått veldig bra – det har vært den beste gjennomføringen i forhold til logistikk og flyt, fastslår han i etterkant. Reaksjonene har vært deretter. Frøysnes forteller om god respons fra publikum, og et raskt søk i nyhetsbildet bekrefter at også journalister ble begeistret. Blant annet skriver VGs kommentator Tor Martin Bøe at Tøyenparken er ”fantastisk. Nydelig strukturert. Alle feil ved Middelalderparken er tatt til følge”.

– Når vi fikk blanke ark, kunne vi endelig gi publikum det de har spurt etter, poengterer Frøysnes.

På publikums premisser

For nettopp innspill fra festivaldeltakere er grunnlaget for løsningene i Tøyenparken. Festivalingeniørene i Hjellnes Consult innhentet synspunkter under fjorårets festival, og brukte det sammen med kartgrunnlaget til å foreslå hvordan scener, telt, mat-torg, toaletter, vannstasjoner og annet kunne plasseres.

– Vi laget en modell og en film for å visualisere og vurdere ulike løsninger og sjekke logistikken. I en slik modell ser du raskt hva som fungerer og ikke, forklarer Roar Smelhus, direktør bygg og eiendom i Hjellnes Consult.

Bort med køer

– Vi har fått på plass flere ting vi har ønsket oss lenge, blant annet et stort konserttelt med kapasitet på 5.000, forteller Frøysnes. Og – ikke minst – har området fått flere toaletter og flere barer; mange innspill har handlet om frustrasjon over køer. Festivalområdet i Tøyenparken er om lag 50 prosent større, og har større områder hvor publikum kan sette seg ned. Tre konsertscener er plassert i naturlige amfier, og mange publikummere har poengtert at de ser artistene mye bedre.

– Modellen gjorde det mulig for Øyafestivalen å teste ut ulike alternativer og se hva som fungerer og ikke, poengterer Knut Andreas Øyvang som har vært ansvarlig for modelleringen hos Hjellnes Consult as.

­– Vi har hatt mye nytte av det, bekrefter Frøysnes. Han legger til at Hjellnes Consult også har bidratt med rådgiverkompetanse innen infrastruktur, vann, avløp, strøm, akustikk og bygningsteknikk. De har også vært byggeledere for de midlertidige konstruksjonene.

– Det er veldig betryggende for oss å vite at vi har noen vi kan spørre. Hjellnes Consult har en gjeng som skjønner våre problemstillinger godt, understreker han.

Viktig for byutvikling

Selve modelleringsverktøyet er ikke veldig omfattende, understreker Smelhus; det er mulig å bruke verktøyet innenfor greie budsjettrammer.

– Vi mener dette er veldig nyttig. Når du skal utvikle nye områder, kan du bruke det til å visualisere hvilke muligheter som finnes mens prosjektet er på skissestadiet, poengterer han. En vellykket festival på Tøyen gir ringvirkninger langt ut over de dagene den pågår, mener Aftenpostens kommentator Cecilie Asker.

– På sikt vil selv de mest kritiske naboer erfare det at landets største rockefestival har valgt Tøyenparken som sitt nye hjem, er det beste som kunne skjedd et område som sårt trenger et løft, skriver hun, og poengterer at kultur og uteliv er en av de viktigste drivkreftene for byutvikling.

– Det er nettopp til slike oppgaver vi stadig oftere bruker denne typen digitale visualiseringsverktøy i våre prosjekter, sier Smelhus.