<p>Norske Protans ventilasjonssystem VEntiflex skal sørge for frisk luft under Bosporos-stredet i Tyrkia. Foto: Protan<br></p><p></p>

Protan leverer ventilasjon til interkontinental tunnel

Protans ventilasjonssystem Ventiflex sørger for frisk luft i den nye tunnelen under Bosporos-stredet i Tyrkia.

Det skriver Protan i en pressemelding onsdag.

– Vi leverer ventilasjonssystemer over store deler verden, og er glade for å ekspandere ytterligere i det eurasiske markedet. Ventiflex fra Protan er et innovativt ventilasjonssystem som vil sørge for frisk luft i tunnelen gjennom hele byggeprosessen, til glede for alle tunnelarbeidere, sier salgsdirektør i Protan Ventiflex, Pål Fossum i pressemeldingen.

Fleksibel og selvslukkende

Under Bosporos-stredet bygges en 5,4 kilometer lang tunnel som forbinder den europeiske halvøya med motorveinettet på den asiatiske siden av Tyrkia. Ventilasjonsløsningen Ventiflex Air er utviklet for tunneler og gruver verden over. Røret som er installert under Bosporos-stredet, er, ifølge pressemeldingen, 2,5 meter i diameter og produsert i et fleksibelt og mykt PVC-basert materiale som skal være vedlikeholdsfritt og kjemikalieresistent. Dersom en brann skulle oppstå , er alle Ventiflex ventilasjonssystemer selvslukkende, og skal ikke avgi giftige gasser eller røyk.

– Ventiflex ventilasjonssystemer er svært slitesterke, og kjennetegnes ved sin smidighet og lave vekt. Dette er en fordel i så komplekse byggeprosesser som tunnelbygging. Produktene kan også gjenbrukes, noe som er i tråd med vår miljøprofil, uttaler Fossum i pressemeldingen.

Enorm tidsbesparelse

Den utvendige overflaten er belagt med en spesialutviklet PVC for å motstå skader og mekanisk slitasje, og er tykt nok til å beskytte tekstilen. Innvendig er Ventiflex Air konstruert for å gi lav luftstrømningsmotstand, og dermed bidra til å spare energi.

Den nye tunnelen bygges under havbunnen mellom Kazlicesme og Goztepe, og vil avlaste de to eksisterende broene over Bosporos-stredet. Trafikken skal gå i to høyder, og 120.000 biler er forventet å reise gjennom tunnelen hver dag. Den nye tunnelen forventes å redusere reisetiden mellom Kazlicesme og Goztepe fra 100 til 15 minutter, heter det i pressemeldingen.

Foruten den nye tunnelen for biler, bygges også en tredje bro over Bosporos for biler og jernbane. Den tyrkiske regjeringen planlegger samtidig en ny kanal mellom Marmarahavet og Svartehavet for skipstrafikk, og en tredje storflyplass i Istanbul.