Thomas Ostgulen

Sweco med E39-kontrakt

Sweco har vunnet oppdraget om konsekvensutredning (KU) og kommunedelplan for E39 Volleberg – Døle bru.

40 medarbeidere er satt på jobben som preges av en stram tidsfrist: Innen begynnelsen av desember skal oppdraget være fullført og levert Statens vegvesen Region Sør.

Oppdraget gjelder utarbeidelse av kommunedelplan med KU for nye firefelts E39 gjennom Søgne kommune på strekningen Sogndalen ved Volleberg til Døle Bru i Mandal kommune. Prosjektet inngår som en del av det anbefalte konseptet i konseptvalgutredningen for E39 på strekningen Søgne- Ålgård. Fra før har Sweco utarbeidet silingsrapport og planprogram for rv.9 mellom E39 og Krossen i Kristiansand for Statens vegvesen Region Sør.

Tidsaspektet kritisk

Det haster med å forbedre den aktuelle strekningen, som har for dårlig standard i forhold til sin funksjon som stamveg mellom Kristiansand og Stavanger. Det er høy årsdøgntrafikk (ÅDT) og mange trafikkulykker på strekningen, samt utfordringer i forhold til vinterdrift og stigning.

- En stor utfordring med oppdraget er den stramme fremdriftsplanen. Strekningen Volleberg – Døle bru preges av dårlig standard, høy ÅDT og mange trafikkulykker, sier prosjektleder i Sweco Karl Arne Hollingsholm, som leder teamet bestående av fagfolk fra en lang rekke disipliner. For å få prosjektet i havn er Hollingsholm avhengig av et tett samarbeide med Jon Terje Ekeland, som er Statens vegvesen region sør sin planleggingsleder på strekningen fra Volleberg til Døle bru.

Sweco, som ble tildelt oppdraget i juni, har brukt sommeren til å jobbe frem fagmodeller for vei og veilinjer, konstruksjoner, broer og tuneller. Disse skal sys sammen i 3D-modeller og visningsmodeller før arbeidet med konsekvensutredningen starter 1. september. I løpet av oktober skal kommunedelplanen ferdigstilles. I november skal eventuelle feil og mangler rettes opp før planen skal være klar for overlevering i begynnelsen av desember.

Fester grepet om strekningen

Det er veldig trykk og fokus på veiprosjektene på den aktuelle veistrekningen fra lokalt hold. E39 er fra lokale politikere bl.a. lansert som en mulig strekning for det nye statlige utbyggingsselskapet for veg som sittende regjering har under etablering.

- Det er positivt at Sweco har festet grepet om denne strekningen. Gjennom erfaringene fra oppdraget E39-Krossen besitter vi allerede god kompetanse som vi kan ta med oss inn i dette prosjektet. Det gir oss muligheter til å ta kunnskapen videre til flere delprosjekter på strekningen E39 Søgne-Ålgård, sier Hollingsholm.