Økende salg av leiligheter drar opp salgsaktiviteten i boligmarkedet. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

Bedre boligsalg gir håp til svak boligbygging

Bedring i junisalget av nye boliger gir håp om at trenden med sviktende boligbygging er i ferd med å snu.

Boligprodusentenes boligstatistikk per juni måned viser fortsatt sviktende boligbygging. For juni måned ble det en nedgang for igangsettingen av nye boliger på 26 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Igangsettingen i første halvår i år er 18 prosent lavere enn samme periode i fjor. Lyspunktet får være at andre kvartal i år var fire prosent sterkere enn første kvartal.

Brukbart salgsnivå

Også salget av nye boliger opplever fall med en nedgang på 20 prosent i første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. Salget er imidlertid i fremgang da salget i andre kvartal var 21 prosent høyere enn i første kvartal, og for juni ble det solgt to prosent flere boliger enn i fjorårets juni-måned.

Nivået på salget er brukbart. Salgsaktiviteten for andre kvartal i år ligger 1,6 prosent høyere sammenlignet med et snitt for samme kvartalet de siste 16 årene.

Prognosesenteret, som utarbeider den månedlige boligstatistikken i samarbeid med Boligprodusentene, påpeker den positive utviklingen. De skriver i en kommentar at hvis den gode tendensen i salget fortsetter utover høsten, kan nedgangen så langt i år i stor grad hentes inn i løpet av noen måneder da salgssvikten startet for alvor etter sommeren i fjor.

– Oppløftende

Adm. direktør Per Jæger hos Boligprodusentene registrerer at boligbyggingen fortsatt er lav, og han signaliserer at den ved årets slutt ikke vil kunne nå opp til fjorårets nivå.

Men samtidig ser han håp om ny økning gjennom fremgang for salget.

– Salget i juni var oppløftende. Vi får signaler fra markedet om at særlig salget av mindre leiligheter for utlånsmarkedet er på vei opp som betyr at investorene er tilbake. Samtidig frykter vi at bygging av eneboliger kan bli rammet på grunn av økte garantikrav for aktørene i markedet. Men likevel håper vi på et godt salg i andre halvår sammenlignet med fjoråret hvor nivået var lavt, kommenterer han

Han registrerer også at optimismen hos aktørene viser ny fremgang med forventning om bedring i markedsbildet på både 3 og 12 måneders sikt.

Leilighetsfremgang

Alle byggtyper har en tilbakegang sammenlignet med fjoråret både når det gjelder igangsetting og salg av nye boliger. Men som bidrag til håpet om lysere tider for boligbyggingen viser boligprodusentenes statistikk at leilighetssalget er i fremgang. Dette er en viktig indikator da det er nettopp denne boligtypen som særlig svinger nedover og bidrar til at boligbyggingen svikter.

Nedgangen i leilighetssalget var på 37 prosent i første halvår, mens fallet var på «bare» 17 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme perioder i fjor.

For lite på Østlandet

Boligprodusentene har nå fått lagt inn SSBs nye prognoser for befolkningsveksten som tilsier en årlig boligbygging på 37.000 enheter. Det er spesielt i Østlandsområdet med Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud at det bygges for lite i forhold til behovet samt i Hordaland med Bergensregionen.