Telemark går foran

Kampen for å hindre sosial dumping på landets mange byggeplasser er en kamp Norge må ta og som både myndigheter og bransjen selv nå er i ferd med å trappe opp. Lokalavdelingene til både Fellesforbundet og NHO i Telemark ønsker nå at de skal bli et foregangsfylke for å hindre sosial dumping.

Vi har i lengre tid vært klar over problemene med sosial dumping i Norge. Spesielt etter at det ble åpnet opp for fri flyt av arbeidskraft innen EØS-området har utenlandske arbeidere blitt et vanlig men også helt nødvendig innslag på mange byggeplasser. Byggenæringen hadde hatt store problemer med å holde hjulene i gang om ikke utenlandske håndverkere hadde bidratt. Men dette har også skapt noen tapere på byggeplassene. Mange utenlandske arbeiderne får ikke alle rettighetene de har krav på gjennom å jobbe i Norge. Mange utspekulerte bakmenn har utnyttet utenlandsk arbeidskraft for å tjene raske og ulovlige penger. Arbeidere, spesielt fra Øst-Europa, har ikke alltid vært klar over hva de har hatt krav på, og har opplevd lønninger milevis unna sine norske kollegaer. Dette problemet har vært tungt til stede på mange byggeplasser, både offentlige og private. Ofte skjer dette langt nede i kjeden uten at hverken byggherre eller hovedentreprenør har klart, hatt kompetanse eller vilje til å røske opp i problemene.

Dette er kjente problemstillinger, og man har i lengre tid arbeidet for å sette inn tiltak mot dette. Man har ikke lyktes godt nok – ennå.

Nå ønsker flere aktører i Telemark at de skal bli et foregangsfylke innen dette arbeidet. Noe av bakgrunnen for dette er at hovedutvalget for teknisk sektor i Skien har bestemt at det skal benyttes et 14 punkts program mot sosial dumping. Senere har fylkeskommunen stilt tilsvarende krav til sine tilbydere. Nå er også NHO Telemark og Fellesforbundets avd 8 (Telemark) på banen og ønsker at alle kommunene i fylket skal følge eksemplene fra Skien og Telemark fylkeskommune.

Det er ikke tvil om at det haster med å få plass et bedre system som sikrer de seriøse i næringen. Utviklingen med at de useriøse vinner både større og mindre anbud er kommet for langt. Man må sørge at de seriøse, som gjør en skikkelig innsats i forhold til både skatter og avgifter, lærlinger og ikke minst en anstendig lønn for sine ansatte, vinner frem

Vi får håpe de andre kommunene i fylket følger Skiens eksempel og prøver ut dette programmet – og den omfattende 14-punkts-planen. Da får man en god pekepinn på hvordan dette vil fungere og kan se på hvilke fordeler og ulemper dette vil gi.

Utfordringen kan være at programmet blir for omfattende, noe som gjør at antall tilbydere blir færre og at det dermed kan bli dyrere for kommune å kjøpe inn de aktuelle tjenestene. Man må balansere kravene slik at det ikke utelukker for mange, og at kun de noe større aktørene med store administrasjoner blir igjen. Vi går utfra man har sett på denne problemstillingen og kommet frem til gode ordninger. Mange av punktene som listes opp er helt klar interessante og virker fornuftige for å luke bort de useriøse. Vi håper virkelig at Telemark klarer å vise vei og skape et eksempel for andre å følge etter. Vi ser frem til at man kan se erfaringene med en slik satsing.