Klart for politisk avspark i Arendal

For tredje året på rad starter politikere og samfunnstopper den politiske høsten i Arendal.

Fakta om Arendalsuka

*Arendalsuka er et partipolitisk uavhengig stevne som har som målsetting å være et norsk svar på den svenske Almedalsveckan – en møteplass for politikere, samfunnstopper og næringslivsledere.

* Arendalsuka varer fra 11.-16. august.

*230 debatter og arrangementer vil bli avholdt og over 110 utstillere vil befinne seg i sentrum av Arendal i løpet av uka.

* Programkomiteen ledes av Aust-Agders fylkesmann og tidligere SV-statsråd Øystein Djupedal.

Til uken vil det yngle og mingle av politikere, organisasjonsfolk og samfunnstopper i den lille sørlandsbyen.

– Over halve regjeringen og minst halve Stortinget kommer, i tillegg til mange ordførere, fylkesordførere og alt som kan krype og gå av landsomfattende organisasjoner på alle felt, kan en fornøyd Øystein Djupedal, fylkesmann og leder av Arendalukas programkomité, fortelle til NTB.

Og mens arrangørene i fjor kunne melde at hotellrom var utsolgt fra Kristiansand i vest til Tvedestrand i øst, er det i år heller ikke hotellrom å oppdrive i Risør, enda et hakk lenger øst.

Norges Almedal

Arendalsuka er inspirert av den svenske Almedalsveckan som hvert år i juli samler alt som kan krype og gå fra svenske politikk og samfunnsliv i Visby på Gotland.

Djupedal mener Arendalsuka nå er i ferd med å befeste seg som Norges versjon av dette arrangementet.

– Almedalsveckan er mye større, men de brukte 40 år på å komme dit vi er kommet på tre år. Jeg håper vi klarer å fortsette med tradisjonen, for det er viktig med en uformell arena utenfor Oslo, sier han.

Stort program

I løpet av uka skal det avholdes 230 debatter og arrangementer og mer enn 110 utstillere skal fylle byens torg og gater med sine stands.

Alle arrangementer er gratis og ingen utstillere har lov verken med forsøk på å verve medlemmer eller selge varer.

– Hele forutsetningen bak arrangementet er at det skal styrke demokratiet og dialogen mellom politikere og vanlige borgere. Alt som skjer her skal være gratis og tilgjengelig for alle, sier Djupedal.

50.000 besøkte byen i fjor, og næringslivet i Arendal kunne melde om historisk omsetningsrekord. I år er arrangementet enda større, og selv om Arendalsuka i år ikke kan skilte med å være starten på en valgkamp, tror Djupedal interessen kan bli like stor i år.

– Vi setter på dagsorden en rekke viktige spørsmål som debatteres i offentligheten, sier han.

Partilederdebatt

Tirsdag kommer fredsprisvinner og leder av FNs klimapanel, dr. Rajendra K. Pachauri ens ærend fra New Delhi for å samtale med klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) om hvordan verden skal enes om en ny klimaavtale i Paris neste høst.

Samme dag barker LO-leder Gerd Kristiansen og Aps partisekretær Raymond Johansen sammen med blant andre arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) under vignetten «Kan norsk arbeidsliv bestå?».

Djupedal trekker også fram utdanningsdebatten samme kveld mellom blant andre kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og Utdanningsforbundets leder og streikegeneral Ragnhild Lied.

– En høyaktuell debatt nå midt i den pågående lærerstreiken, sier Djupedal.

Landbruk, folkehelse, samferdsel, norsk utenrikspolitikk og kommunestruktur er også blant hovedtemaene i år.

Det hele bygger opp mot finalen – partilederdebatten torsdag kveld – som NRK sender direkte fra rådhuset i Arendal under vignetten «11 måneder med ny regjering – har de levert?».