Ekstremvær i vest – tropisk orkan i sør

Meteorologisk institutt ber folk om å sikre løse gjenstander og søke ly for natten når ekstremværet rammer den sørlige delen av Vestlandet lørdag kveld. Mandag kan en tropisk orkan nå Sør-Norge.

Ekstremværet Lena er ventet å ramme deler av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Det vil bli sterk kuling utsatte steder, særlig langs kysten.

– Dette er veldig sterk vind, og svært uvanlig for denne årstiden. I kveld og i natt bør man ta hensyn til været. Det er svært farlig med flygende gjenstander, sier meteorolog Tone Kristin Taule til Yr.no lørdag.

Veltet bobil

Lørdag ettermiddag ble det målt sørøstlig sterk kuling utsatte steder på Vestlandet sør for Stad.

– Lysefjordbrua er stengt i begge retninger grunnet kraftig vind. En bobil er tatt av vinden og veltet på brua. Det er ingen personskader, opplyser Rogaland politidistrikt klokken 16 lørdag.

Taule sier at folk som er ute i båt bør komme seg i land før uværet tar til lørdag kveld.

Hordaland politidistrikt oppfordrer også folk i området til å sikre hagemøbler og andre løse gjenstander.

– Raskt forbi

Ekstremværet skyldes et svært kraftig lavtrykk som kommer inn fra Nordsjøen og beveger seg nordover langs kysten av Vestlandet.

Fra lørdag ettermiddag og kveld ventes det sørøstlig sterk kuling utsatte steder, med lokale vindkast på opptil 25 til 35 meter i sekundet. I løpet av natten dreier vinden til sørlig full eller sterk storm i Hordaland og i Sogn og Fjordane, opplyser Meteorologisk institutt.

– Trøsten er at det går relativt raskt forbi. Det er natten som er utfordringen, ut på dagen søndag blir det mer normale forhold, sier Taule.

Vinden vil minke i løpet av natt til søndag i Rogaland. I Hordaland og Sogn og Fjordane vil vinden først minke i løpet av søndag morgen.

Tropisk orkan

Mandag kan dessuten den tropiske orkanen Bertha ramme den sørlige delen av landet.

– Det er usikkert hvor selve lavtrykket, som i Atlanteren hadde navnet Bertha, treffer. Enten går det via Danmark mot Norge eller så styrer det unna Norge og plasserer seg over De britiske øyene, sier meteorolog John Smits til Yr.no.

Nedbørsmengden kan bli alt mellom 5 og 30 millimeter på kort tid. Rester fra sykloner kan i verste fall gi voldsomme mengder nedbør, opplyser meteorologen.

– Vi har sett dette skje før. Det verste eksempelet er ekstremværet Kristin som ga raset i Hatlestad terrasse for noen år tilbake, sier han.