Heidi Berg

Internasjonaliseringen av anleggsbransjen

Hvorfor sitter vi stille og ser på internasjonaliseringen av anleggsbransjen? Hvorfor ikke styre den?

Heidi Berg

Formann
Norsk forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF)

Er det mulig å styre internasjonal påvirkning av vår anleggsnæring for å sikre at HMS, kunnskapsutvikling og rekruttering blir ivaretatt på en seriøs og god måte? Kan vi gjennom praktisering av like rammevilkår og langsiktige forutsetninger sikre en bærekraftig norsk anleggsnæring?

BAE-næringen er Norges nest største næring og anleggsbransjen utgjør en vesentlig del av denne. Anleggsbransjen er kjent for å være i stand til å ta store variasjoner av oppdrag med en imponerende evne til omstilling og tilpasning. Med de økte investeringene vi har sett innen samferdsel og annen infrastruktur de siste årene, er dette en viktig evne som må ivaretas også i fremtiden. Man skulle tro det var gyllne tider for anleggsbransjen, men hvorfor ser man da at flere sliter med å fylle ordrebøkene? Konkurransesituasjonen og rammebetingelsene for bransjen er under et stadig økende internasjonalt press. Hvordan påvirker dette bransjen i en lengre horisont? Kan dette styres for å oppnå en bærekraftig bransje også i fremtiden?

I et langsiktig perspektiv er rekruttering og kompetanse vesentlig. Et hvert bygg og et hvert anlegg som ender med negative avisoverskrifter gjør at de flinke folkene skygger unna banen og går til andre bransjer. Det rapporteres dessverre om sviktende søkertall til yrkesfag.

Den norske tunnel og anleggsarbeideren er i tillegg utsatt for et alvorlig prispress. Det er en kamp han ikke kan klare særlig lenge. Kan vi styre utviklingen slik at det er betalingsvilje for å benytte kun seriøse firma, som har en absolutt holdning til sikkerhet og yter et bevisst bidrag til rekruttering og kunnskapsutvikling, med anleggsarbeidere som har en solid kompetanse og kultur for å være løsningsorientert?

Myndighetene og samfunnet er i dag svært bekymret for byggebransjen, hvor det i økende grad avsløres svindel og svart arbeid (ref hhttp://www.bygg.no/article/1191870 og http://www.bygg.no/article/1197098). Anleggsbransjen er på full fart inn i samme sporet. Vil vi sitte og se på at det skjer? Hva slags anleggsbransje skal Norge ha om 3 år, 5 år og 10år?

Regjeringen har uttrykt målsettinger om en sikker, kvalitetsmessig, effektiv og rask gjennomføring av kommende anlegg.

Vi ønsker at det stilles krav og fastsettes rammebetingelser som kan sikre at den norske anleggsbransjen, en av våre fremste distriktsnæringer, får ta del i dette i en rettferdig konkurranse med utenlandske aktører også på de store, komplekse prosjektene. Hvordan kan vi sikre at seriøsitet, innovasjon og kompetanse utvikling ikke forsvinner i jakten på den laveste prisen?

NFF arrangerer 15. september Internasjonalt Forum, hvor disse spørsmålene diskuteres. Et åpent arrangement sentralt i Oslo. Se www.nff.no for mer info.