Et jordras har gått mellom to hus i Kjosen. Flere jordras har gått ulike steder i Lyngen i Troms torsdag ettermiddag. Nødetater jobber med å redde ut innesperrede folk. Foto: Dag Tore Larsen / NTB scanpix<p>E6 er stengt etter at det har gått et jordras. Til sammen har det gått fire jordras ulike steder i Kjosen i Lyngen i Troms. Personer skal ikke være tatt av raset, men nødetater er på stedet for å evakuere folk. Foto: Dag Tore Larsen / NTB scanpix</p>Foto: Dag Tore Larsen NTB scanpixEn Bobil kjører igjennom et jordras som har gått over gamle E6 ved Bergneset, nå fylkesvei 295. Veien ble senere stengt. Til sammen har det gått fire jordras ulike steder i Lyngen i Troms. Nødetater jobber med å redde ut innesperrede folk. Foto: Dag Tore Larsen / NTB scanpixFoto: Dag Tore Larsen NTB scanpix

Rundt ti jordras i Troms– situasjonen under kontroll

Rundt ti store og små jordras rammet Lyngen i Troms torsdag. Politiet vurderer om de 22 menneskene som måtte evakueres fra hus og biler, kan flytte hjem.

Situasjonen er under kontroll, opplyser politiet.

– Brannvesenet og mannskaper har gjennomsøkt alle hus og biler og har evakuert alle de 22 personer som var innesperret. Vi holder på å vurdere om de kan få vende hjem til husene sine i kveld, sier jourhavende politiadvokat Elin Nordgård Strand i Troms politidistrikt til NTB ved 22-tiden torsdag kveld.

En geotekniker fra Statens vegvesen er på stedet for å vurdere om de evakuerte beboerne kan få flytte hjem torsdag kveld. Geoteknikeren melder om rolige forhold på stedet, redusert vannføring og det er varslet om ubetydelige nedbørsmengder utover kvelden og natten, opplyser Strand.

– Statens vegvesen har nå begynt å rydde veien, sier Strand.

Også en geolog fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er på vei for å vurdere sikkerheten.

Ti jordras

Rundt ti jordras har blitt utløst rundt Kjosen i Lyngen kommune siden politiet fikk melding om tre ras 16.45-tida torsdag ettermiddag, opplyser Strand i 22-tiden. Fire av dem har nådd helt ned til bebyggelse og vei.

Mellom fem og sju hus var innesperret etter de tre første jordrasene, og de fleste ble reddet ut av området med båter. Ingen personer skal være skadd eller savnet.

Et redningshelikopter som skulle redde ut innesperrede folk, måtte snu på grunn av lyn og torden. Store deler av kommunen ble samtidig rammet av strømbrudd.

– Situasjonen er kaotisk, uttalte redningsleder Tore Hongset i Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB i 17-tiden.

– Vi prioriterer situasjonen helt og har tatt inn alt vi har av ressurser, uttalte konstituert politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt til NTB i 19-tiden.

Vitne: – Ubehagelig

Sammen med ektemannen og to barn ble Hilde Sollid vitne til ett av skredene i Lyngen.

– Det var ubehagelig å se. Vi så at en trailer sto der skredet kom ned, og at hengeren så ut til å bli flyttet av jordmassene. Det var i en sving, så jeg vet ikke om han greide å kjøre fremover. Jeg håper han kom seg unna, sier Sollid til avisen Nordlys.

Stengt vei

Ambulanser, brannvesen, politi og redningsskøyter rykket ut til stedet. Røde Kors i Troms hjalp også til etter den første meldingen om jordrasene. Andre frivillige organisasjoner ble også varslet.

Bergneset sør for Nordkjosbotn i Balsfjord på E6 er fortsatt stengt, men fylkesvei 295 er nå åpen for trafikk, opplyser politiet.