Roland Koch slutter som Bilfinger-sjef. Foto: Bilfinger

Toppsjefen går i Bilfinger

Toppsjefen i Bilfinger, Roland Koch, går av med umiddelbar virkning, framgår det av en melding selskapet sendte ut etter at børsene stengte mandag ettermiddag.

Tysk presse betegner det som overraskende at Roland Koch nå forlater Bilfinger. Men selskapet har to ganger i den senere tid måttet sende ut børsmeldinger om lavere inntjening enn budsjettert. Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel er det spesielt innenfor energi- og kraftsektoren at Bilfinger sliter.

Ved siste revisjon av selskapets inntjening i juni ble konsernresultatet for 2014 justert ned med 25 millioner euro eller godt over 200 millioner kroner. BA-giganten i Mannheim regner nå med et overskudd i inneværende år på mellom 205 og 220 millioner euro.

Ny tillit

Avtroppende konsernsjef Roland Koch sier ifølge meldingen fra selskapet at han trekker seg for å gi mulighet til oppbygging av ny tillit i markedet og for å unngå en intern strid om strategi og retningsvalg framover. Han mener situasjonen vil normalisere seg med hans avgang.

–For et stort og vellykket selskap som Bilfinger er forutsigbarhet i kapitalmarkedet avgjørende, sier Koch ifølge selskapsmeldingen.

Ifølge Der Spiegel skal initiativet til å fjerne Koch komme fra en framtredende aksjonærsgruppe. Den tidligere styrelederen i Bilfinger, Herbert Bodner, vil torsdag overta stillingen som konsernsjef fram til 31. mai neste år. Bodner er i dag leder for representantskapet, men trer tilbake fra den stillingen.

Tidligere politiker

Roland Koch kom inn fra sidelinjen og fra politikken for tre år siden, og ble sjef i Bilfinger. Han var statsminister og leder for det kristelig-demokratiske partiet CDU i delstaten Hessen fram til han overtok i Bilfinger. Skiftet fra politikk til næringsliv skjedde blant annet etter at Kochs politiske karriereutsikter i og for seg var avsluttet. Han tilhørte en krets i Forbundsdagen og partiledelsen som gjerne ville skifte ut Angela Merkel, men Merkel fjernet i stedet sine motstandere en etter en. Koch var blant dem.

I tyske medier roses Koch for å ha gjort en brukbar jobb i Bilfinger, spesielt i starten. Han gjennomførte store endringer i konsernet og startet et spareprogram som blant annet forutsatte en slanking av selskapet på verdensbasis med 1250 av totalt 9000 stillinger.

Korrupsjonsbot

Men det var også problemer. Bilfinger ble ilagt en bot på 23 millioner euro på grunn av en korrupsjonsaffære i Nigeria. Etter at den tyske regjeringen la om energipolitikken og kunngjorde full stans i atomkraftverkene, har energisektoren vært et smertensbarn med store tap for Bilfinger på hjemmemarkedet. Tidligere i år tapte de en meget lukrativ kontrakt i Sør-Afrika.

I Norge har Bilfinger arbeidet hardt for å komme inn og få et fotfeste i markedet. I juni i år avdramatiserte ledelsen i norske Bilfinger situasjonen i morselskapet.

Daglig leder Audun Aaland sa da til bygg.no at endringene i selskapet var ledd i en langsiktig strategi hvor selskapet søker seg mot områder med mindre risiko.