Foto: Scanstockphoto

Forsker: – Lag bievennlige hager

La gressklipperen stå og unngå å bruke sprøytemidler, er to av forskerens oppfordringer til personer som vil bidra å redde landets biebestand.

– Å bevare biene er ekstremt viktig fordi det handler om livsgrunnlaget for oss mennesker også. 30 prosent av maten vi spiser kommer fra planter som er pollinert av bier, sier seniorforsker Frode Ødegaard i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

Han sier det er flere tiltak som kan settes i verk, blant annet å opprettholde forbudet mot noen plantevernmidler.

– Måten vi forvalter arealene på er lite bievennlig. Det kan løses ved å dyrke bie- og humlevennlige planter, sette opp biehotell eller honningkasser, unngå å bruke sprøytemidler i hagen og ikke klippe hele plena, men la det stå igjen felt med blomster, foreslår han.

Hageeiere finner informasjon og oversikt over planter bier og humler liker, på siden til Det norske hageselskap, og på Facebookgruppen Summende hager

206 biearter er registrert i Norge, og av dem er 35 humlearter. Humlene er spesielt viktige i Norge, for 15 prosent av alle humlearter i verden finnes her.

En tredel av bieartene i Norge er oppført som truet i rødlista, og tolv av artene er ikke observert de siste årene – de kan være forsvunnet for godt.