Norge trenger kreative teknologer og realfagskandidater i årene framover, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i forbindelse med årets opptak til høyere utdanning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Flere tilbud om studieplass i teknologi og realfag

Rekordmange søkere får tilbud om studieplass i realfag og teknologiske studier. I alt får 84.810 søkere tilbud om studieplass i Samordna Opptaks hovedopptak.

Fakta om hovedopptaket til høyere utdanning

*119.001 personer søkte om studieplass under årets opptak. 98.891 av dem er kvalifisert for minst ett studium.

*14.080 kvalifiserte søkere står uten studieplass etter hovedoppgjøret.

*33.709 menn og 51.101 kvinner har fått tilbud om studieplass i hovedoppgjøret. Det er en kvinneandel på 60,2 prosent.

*Lørdag blir det lagt ut en oversikt over ledige studieplasser. Søkerne får svar på hovedopptaket søndag, og må svare innen 26. juli.

(Kilde: Samordna Opptak, Kunnskapsdepartementet)

– Vi har et behov for mange dyktige og kreative teknologer og realfagskandidater i årene framover. Disse kan bidra til å løse viktige samfunnsutfordringer, som for eksempel å skape nye miljøarbeidsplasser, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Når tilbudene sendes ut lørdag, får 3.710 tilbud om å starte på realfagsstudier. Det er en økning på rundt 8 prosent fra i fjor. Også bachelorstudiet i teknologi øker med nesten 8 prosent, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Også tildelte plasser ved helse- og sosialfagsutdanninger øker. Totalt er det sendt ut 15.680 tilbud.

Flere tilbud

Til sammen sender Samordna Opptak ut 1.350 flere tilbud om studieplass ved årets hovedopptak, sammenlignet med i fjor. 63,4 prosent av dem som får tilbud, får tilbud om plass på sitt førstevalg.

– Det er gledelig at over 53.000 søkere får tilbud på sitt høyest prioriterte ønske, sier daglig leder Bente Ringlund Bunæs i Samordna Opptak.

14.080 står uten plass

Likevel står 14.080 kvalifiserte søkere uten studieplass etter hovedopptaket. Det er en økning på 300 fra i fjor.

Lørdag publiserer Samordna Opptak oversikten over ledige studieplasser. Fra søndag av kan nye og tidligere søkere søke på ledige studieplasser.

– Jeg oppfordrer søkere uten et studietilbud til å sjekke nettportalen. Der vil det også i år være mange spennende tilbud. Da gjelder det å være raskt ute, ettersom det er førstemann til mølla som gjelder, sier Isaksen.