Illustrasjon: Mellbye/Tupelo

Mellbye tegner Norges hus i Sverige

Norske Mellbye Arkitektur har vunnet konkurransen om å tegne Norges hus i den svenske skjærgården.

Det skriver Mellbye Arkitektur i en pressemelding.

Illustrasjon: Mellbye/Tupelo

På Hasseludden i Stockholmskjærgården planlegges nå et lite stykke Norge, et levende hotell- og konferanseanlegg etter samarbeidsmodell fra de andre nordiske hovedstedene. Arkitektkonkurransen om å tegne anlegget ble vunnet av Mellbye Arkitektur Interiør, i samarbeid med Tupelo Arkitektur.

Anlegget skulle i følge konkurransevilkårene ha et norsk preg og «speile det spektakulære og hensynsfulle», og vil slik det plasseres på Hasseludden i den svenske skjærgården være et landemerke i innseilingen til Sveriges hovedstad, skriver Mellbye Arkitektur.

Målet med stedet er å styrke det svensk-norske samarbeidet spesielt, og det nordiske samarbeidet generelt, ved å arrangere seminarer, utstillinger, konserter og filmfremvisninger.

Dramatisk beskjedenhet

Vinnerforslaget består av to grenformede bygg som omfavner et skulpturert uterom, og rommer omtrent 200 hotellrom, konferansefasiliteter, bibliotek og bar/restaurant. Det hele er dramatisk plassert på en tomt som springer ut i skjærgården.

– Vi har vi tatt utgangspunkt i det faktiske, fysiske Norge – i det som blir kalt vår dramatiske beskjedenhet, sier daglig leder Ajas Mellbye i pressemeldingen.

– Vi har villet gi en nærmest underbevisst opplevelse av å bevege seg i et norsk landskap gjennom å viske ut grensene mellom interiør og eksteriør og dette har tydelig falt i god jord hos juryen, sier han.

Nasjonalgave

Svensk-norska Samarbetsfonden fremmet våren 2012 ideen om å etablere et «Norges hus» i Stockholm. Bakgrunnen for ideen var at det i nærheten av alle de nordiske hovedstedene, unntatt Stockholm, finnes såkalte bilaterale hus; utenfor Helsingfors ligger Hanaholmen, utenfor København ligger Schæffergården og i Oslo finner man Lysebu og Voksenåsen. Alle disse anleggene er moderne hotell– og konferanseanlegg, og et resultat av en form for nasjonalgaver etter 2. verdenskrig.

Tidlig i fjor høst ble det utlyst en begrenset arkitektkonkurranse hvor fire norske arkitektkontor, Mellbye, Space Group, Niels Torp Arkitekter og Lund+Slaatto Arkitekter, deltok. Anlegget ligger i Nacka kommune på en tomt som Petter Stordalen eier, og hvor han allerede driver spa-anlegget Yasuragi. Det nye hotellet og konferansesenteret vil også drives av Stordalens selskaper, heter det i pressemeldingen.