En utbygging å se opp til

Med fullføringen av utbyggingen av St. Olavs Hospital har trønderne fått et fantastisk sykehusanlegg på Øya i Trondheim. Helsebygg Midt-Norge har sammen med sine samarbeidspartnere gjennomført en utbygging mange kan lære mye av og som også legges merke til i utlandet.

Nylig tok de hele sju av ti prestisjefylte priser under en verdenskongress for helsearkitektur i Canada. Aldri har et byggeprosjekt kapret så mange priser på denne arenaen tidligere. De sier litt om hva man har fått til i Trondheim – og det er ikke første gang utbyggingen mottar utmerkelser - prosjektet har gjort seg godt bemerket ved flere anledninger tidligere.

Sjelden har en så stor utbygging gått såpass bra og uten de helt store problemene. Totalt er det investert rundt 12,7 milliarder kroner i fase 1 (2002-2006) og fase 2 (del 1 2006-2010 - del2 2010-2014), som nå er i ferd med å fullføres. Utbyggingen omfatter i alt 226.000 brutto kvadratmeter. Det er Helsebygg Midt-Norge som har stått ansvarlig for gjennomføringen, og en rekke ulike arkitekter, rådgivere og entreprenører har bidratt i gigantutbyggingen, som består av mange ulike prosjekter.

En viktig årsak til suksessen ligger i samhandlingsprinsippet prosjektet er gjennomført etter. Spesielt i fase to har man benyttet gjennomføringsmodeller som trimmet bygging, involverende planlegging og til slutt takt-prinsippet. Dette har ført til få gnissinger og vært sterkt medvirkende til at prosjektene er gjennomført til riktig tid og til en milliard kroner under Stortingets øvre budsjettramme. Det har heller ikke vært noen fatale arbeidsulykker i prosjektet. En viktig del av utbyggingen har selvsagt samtidig vært i så liten grad som mulig å skade den pågående sykehusdriften på øya. Det har man i hovedsak greid.

Tidligere har det vært langt større utfordringer i store sykehusprosjekter i Norge, og hvem husker vel ikke problemene med Rikshospitalet.

Modellen Helsebygg Midt-Norge her har benyttet kan mange lære noe av, og det er også veldig bra at Helse- og omsorgsdepartementet har bedt de regionale helseforetakene under ledelse av Helse Midt-Norge, om å etablere et felles eid helseforetak. Dette kompetansesenteret, som skal ligge i Trondheim, vil opplagt bringe mye bra med seg, og vil være et stort pluss både for helsesektoren og byggenæringens aktører som skal realisere byggene.

Prisdryss over St. Olavs Hospital