Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Erna Solberg: – Vi må tørre å stille krav

Mindre sosial ulikhet er en av framtidsvisjonene til statsminister Erna Solberg (H). Da gjelder det å få folk i jobb.

– En av de største feilene vi gjør i vår samfunn, er å la folk, særlig ungdom, velge å ikke være i aktivitet. Passivitet avler mer passivitet og fører til større problemer. Vi må tørre å stille krav. Det er å vise folk at du er glad i dem, sier Erna Solberg.

En fersk trend som bekymrer statsministeren, er at ungdom ikke lenger vil jobbe om sommeren.

– Det er viktig å lære seg arbeidsmoral, fastslår hun. I tillegg vil hun gjøre det obligatorisk for sosialmottakere å delta i et aktivitetsprogram. Et lovforslag er ute på høring.

– Lettere enn vi trodde

Statsministeren møter til årets sommerintervju med NTB iført lyseblå sommerkjole og mørkeblå dressjakke, som en levende speil på det blåblå regjeringssamarbeidet som så langt har gått over all forventning.

– Det har vært lettere å samarbeide med Frp enn det vi trodde på forhånd. Vi trekker i samme retning, slår Solberg fast.

NTB ber henne oppsummere sitt første år i statsministerstolen med tre ord.

– Vi er godt i gang. Nei, det blir jo fem ord. Godt i gang, sier Erna og ler hjertelig.

Bekjempe ulikhet

Hun ble tatt av politikken som ung gymnasiast. Likestilling, internasjonal urettferdighet og sosial ulikhet var temaer som grep henne om hjerterota. Det gjør de fortsatt.

– Det er ulikhet vi må bekjempe. Det viktigste vi gjør, er å sørge for at flest mulig får delta i yrkeslivet, sier statsministeren.

– Den franske økonomen Thomas Piketty har påpekt at regjeringens ønske om blant annet å senke formuesskatten vil føre til større forskjeller og gjøre de rike enda rikere?

– Det blir for enkelt å bare plukke ut en bit av systemet. De store formuene er kapital som er investert i norske bedrifter. Vi må sørge for investeringer i både nye typer jobber og ny teknologi. Det som skaper mest forskjell mellom folk, er om man er innenfor eller utenfor arbeidsmarkedet, fastslår Erna Solberg.

Poker, vin og Segway

I sitt første år har det stormet rundt Erna og hennes regjering i en rekke ulike saker, som reservasjonsretten, Dalai Lama, landbruksoppgjøret og kutt i pappapermisjonen.

– Hvordan vil du karakterisere din egen politiske fingerspissfølelse?

– Vil man ha forandring, så må man alltid provosere noen. Det enkleste er å ikke gjøre noe. Men det beveger ikke Norge framover, sier Erna.

I sosiale medier blir det harselert med at det regjeringen har fått til hittil, er Segway, pokerspill og taxfreevin. Men Solberg er ikke bekymret.

– Folk jeg møter, sier noe helt annet. Vi har fått til veldig mye innen rusomsorg og psykisk helse, parerer statsministeren.

Men hun medgir at folks utålmodighet er blant hennes største utfordringer.

– Det er ikke så lett å få forståelse for at det ligger lange prosesser bak endringer. Det tar tid, sier hun.

Nye strategier

– Er det noe du gjerne skulle håndtert annerledes?

– Det er mange ting, men jeg legger slikt bak meg, sier hun og vil ikke gå inn på hvilke saker det dreier seg om. – Det blir bare etterpåklokskap.

Nå skal hun bruke sommerferien til å klekke ut nye politiske strategier for å gjøre Norge mer robust.

– Hva slags nasjon skal vi være i framtida? Det skulle jeg gjerne hatt mer debatt om, sier hun.

– I internasjonale medier har det vakt oppsikt at Norge, verdens rikeste land, har innført tiggeforbud. Hva sier det om oss som nasjon?

– Tiggeforbudet handler ikke om at vi ikke orker å forholde oss til fattigdom. Forbudet ble innført fordi tigging kan linkes til organisert kriminalitet, sier Solberg.

– Undervurderer klima

Hun mener også klimakritikken mot de blåblå er urettferdig og bedyrer at hun er bekymret for klimaet.

– Jeg tror vi undervurderer hva det faktisk kan bety, sier hun.

– Hvis dine barnebarn en dag spør deg om hvorfor du ikke gjorde mer da du hadde muligheten, hva svarer du da?

– Jeg mener jeg kan si at vi gjorde mye, sier Solberg.