Utsatt frist for høring om arbeidsmiljøloven

Arbeids- og sosialdepartementet har delvis utsatt fristen for høringen om endringene i arbeidsmiljøloven. Utsettelsen gjelder imidlertid ikke forslagene om midlertidig ansettelse.

Fristen for høringen er utsatt i 14 dager til torsdag 9. oktober, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

Fagforbundene LO, Unio og YS krevde imidlertid i et brev til departementet en utsettelse på én måned, men fikk ikke medhold.

LO-sekretær Are Tomasgard sier at regjeringen med dette har bestemt seg for at samarbeidet med arbeidslivets parter ikke er viktig.

– Vi er skuffet over at vi ikke fikk den tiden vi trenger. Det er helt nødvendig for å få til en god behandling av høringen, sier han.

Midlertidige ansettelser

Utsettelsen gjelder likevel ikke forslagene om endringer i reglene for midlertidig ansettelse. For disse forslagene opprettholdes torsdag 25. september som frist. Dette er «helt nødvendig av hensyn til sakens fremdrift», fastholder departementet.

I forslaget til ny arbeidsmiljølov åpner regjeringen blant annet opp for å øke adgangen til midlertidig ansettelse.

Tomasgard sier det er trist at regjeringen velger å kjøre forslaget videre i et «særskilt raskt tempo».

– Det er underlig at punktet om midlertidig ansettelse er det eneste de ikke vil utsette. Vi tolker det sånn at de ikke vil lytte til oss, uansett hva vi kommer med, sier han.

– Store konsekvenser

Sosialpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, kritiserer regjeringen for å gamble med sentrale deler av norsk arbeidsliv. Også hun mener regjeringen, ved delvis å utsette høringen, har bestemt seg på forhånd.

– Å endre arbeidsmiljøloven på så omfattende områder, og åpne opp for mer midlertidige ansettelser, vil ha store konsekvenser for arbeidslivet. Regjeringen viser tydelig at den her styres av ideologi og ikke forskning, sier hun.

Vil ikke utsette

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), sier at høringsfristen for midlertidige ansettelser vil bli opprettholdt.

– Temaet er en del av en melding om å få flere unge i arbeid, og vi ønsker ikke å forsinke prosessen, sier han.

Sættem mener fagforbundene har fått tilstrekkelig med tid på å forberede seg til høringen.

– Selv om detaljene i regjeringens forslag ikke ble kjent før i juni, har hovedtrekkene vært godt kjent både fra fjorårets valgkamp og Sundvolden-erklæringen, sier han.