Mens det er flomfare i sør, byr været i nord på varmerekorder. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Flomfare i sør – varmerekord i nord

Mens Østlandet forbereder seg på flom og kraftig tordenvær, nyter nordlendingene tropenatt og varmerekorder.

For Kasper (12) og Kaja (9) Sjøthun var det full klaff med ferien i år. De kan nå kose seg i Bukta – Tromsøs bystrand – med sol fra skyfri himmel og en eim fra engangsgriller.

– Vi kom fra Portugal i helga og hjem til dette! Det er nesten ingen forskjell i været bortsett fra badetemperaturen. Det er helt nydelig å kunne nyte nordnorsk sommer hjemme. Det beste er at godværet skal vare, sier mamma Monica Sjøthun til NTB.

Godværet varer

Hun er fornøyd med meteorologenes forsikringer om at varmen i nord skal fortsette – lenge.

– Vi ser egentlig ingen ende på godværet i Nord-Norge. Våre prognoser går bare ti dager framover, sier vakthavende meteorolog Bjørn Fjukstad ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Grei badetemperatur

Denne gangen er det kombinasjonen av høyrykk over Kolahalvøya og et lavtrykk ved Island som bringer kontinental og varm luft inn over den nordlige landsdelen.

– Det er nesten utrolig hvor fort varmen har slått inn og gitt en helt grei badetemperatur. Dette er forfriskende, sier fotballspilleren Thomas Kind Bendiksen som sammen med lagkamerater kjøler seg ned etter hard trening med Tromsø Idrettslag.

Varmerekord

I Svolvær i Lofoten førte den kontinentale varmluften til varmerekord med 27,2 grader. Aldri før har kvikksølvet krøpet høyere der. Andre steder i Nordland var svært nær rekordvarme, så flere rekorder kan stå for fall.

– -Vi tror ikke at søndag eller mandag blir de varmeste dagene i denne godværsperioden. Det er flere varme dager på gang. Godværet vil holde seg i nord med litt variasjoner utover uka, sier Fjukstad.

Tropenatt

Han utelukker heller ikke at flere steder vil oppleve tropenatt, det vil si at temperaturen ikke går under 20 grader slik Rebenesøy i Troms og Bodø opplevde natt til mandag.

– Vi varsler ikke tropenetter. Det er så avhengig av lokale forhold at det lar vi være å varsle. Men muligheten for tropenatt vil være til stede framover. Det er ikke noe i veien for at vi får tropenetter flere steder i dagene som kommer, sier Fjukstad.

Torden og flom

Kontrasten til Sør-Norge er stor. Der er det sendt ut flomvarsel fra NVE og OBS-varsel fra Meteorologisk institutt som gjelder store deler av Østlandet mandag.

– Varselet gjelder for Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold. Det blir 20 til 40 millimeter nedbør enkelte steder i et relativt kort tidsperspektiv. Det ser det ut som at Buskerud og Oppland får mest regn, sier statsmeteorolog Nina Larsgård.

På grunn av det tørre været som har vært, er faren for overvann og jordras enkelte steder stor. Men regnet er ikke bare til skade. Plantelivet får hardt tiltrengt fuktighet, og skogbrannfaren forsvinner etter regnskurene som ventes. (©NTB)