Ski-VM i Oslo ble en folkefest. Nå er Oslo valgt ut som kandidatby til å arrangere OL i 2022. (Arkivfoto)

Oslo valgt ut som én av tre OL-kandidater

Oslo ble mandag som ventet valgt ut som én av tre kandidatbyer til å arrangere OL i 2022. De andre er Almaty og Beijing.

Det var ingen overraskelser da Den internasjonale olympiske komité (IOK) mandag annonserte hvilke byer som skal kjempe om å arrangere vinter-OL i 2022.

– Det neste blir å jobbe med opinionen og skape positivitet rundt et OL i Norge. Vi vil vise hva dette kan bety av inntekter for næringslivet, sier idrettspresident Børre Rognlien til NTB.

Byrådsleder ikke overrasket

– Dette var ikke veldig overraskende, men er en bekreftelse på at vår søknad er sterk. Søknaden har nå passert kvalitetssikring og IOKs gjennomgang. Dersom storting og regjering bestemmer seg for at Norge skal sende den, har vi en historisk mulighet til faktisk å bli tildelt lekene etter at mange og sterke byer har trukket seg, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), i en pressemelding.

Stortinget skal i høst avgjøre om Oslo 2022 skal få statsgaranti. Neste sommer skal velge IOK bestemme hvem som blir OL-arrangør.

– Tre ulike søknader

I tillegg til Oslo er kasakhstanske Almaty og kinesiske Beijing finalebyene.

– Vi er glade for å se tre forskjellige innfallsvinkler når det gjelder å arrangere lekene. Det gir IOK muligheten til å velge mellom tre ulike søknader, sa IOK-president Thomas Bach.

– Oslo fokuserer på ungdommen i søknaden sin og å bygge videre på arven fra Lillehammer-OL i 1994. De håper å inspirere befolkningen til å omfavne en sunnere og mer aktiv livsstil, sa tyskeren.

Flere byer har trukket budet om å arrangere OL i 2022. Svenske Stockholm og polske Kraków droppet budet på grunn av manglende støtte, mens ukrainske Lviv trakk seg på grunn av uroen i landet.

 (©NTB)