- Det nye regjeringskvartalet skal bli moderne og åpne for levende og trygge byrom, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Slik blir planprosessen for Regjeringskvartalet

Statsbygg har nå fått oppdraget med å starte arbeidet med planprosessen for det nye regjeringskvartalet. Dette arbeidet skal være sluttført i 2016.

- Regjeringskvartalet skal være et godt byrom som er åpent og inviterende for ansatte, besøkende og innbyggerne i byen. Dette ligger til grunn for planarbeidet som nå starter, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Sanner ber Statsbygg vurdere om regjeringskvartalet kan bygges ut i etapper med gradvis innflytting. Kommunal- og moderniseringsministeren ønsker også at det gjennomføres en idéfase som en del av arbeidet med reguleringsplanen.

- Regjeringskvartalet er et stort byggeprosjekt i hjertet av Oslo. For å sikre et godt resultat ønsker jeg å invitere ulike kompetansemiljøer i Norge til å levere forslag til utforming av kvartalet. Vi har derfor valgt å gjennomføre idéfasen som parallelle oppdrag. Dette gir også et godt grunnlag for offentlig debatt som er viktig i en så stor byggesak, sier Sanner.

Vil ta vare på kunstverk i Y-blokka

Parallelloppdraget skal utlyses og bidragene skal inngå i arbeidet med reguleringsplan for området.

Regjeringen ønsker å ta vare på de to store kunstverkene i Y-blokka. Hvordan dette bør gjøres vil inngå i parallelloppdraget.

Det nye regjeringskvartalet skal utvikles på grunnlag av statlig reguleringsplan.

Slik blir planprosessen

Planprosessen omfatter først et planprogram og idéfase, så en statlig reguleringsplan og konsekvensutredning.Planprogrammet skal gjøre rede for planarbeidet, opplegg for medvirkning og behov for utredninger. Planprogrammet fastsettes av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Planprogram legges til grunn for utarbeiding av reguleringsforslaget med tilhørende konsekvensutredning. Både planprogram og reguleringsplanen skal sendes på offentlig høring.

Føringer for planarbeidet

Regjeringens besluttet 25. juni konsept for det nye regjeringskvartalet. Beslutningen ligger til grunn for arbeidet med planprogram for det nye kvartalet. Dette er noen føringer:

Regjeringskvartalet skal planlegges med ambisiøse miljømål og høy grad av energieffektivitet. Regjeringskvartalet skal (ved planlegging) være på høyde med beste praksis for miljøvennlige bygg.

Representativ arkitektonisk kvalitet

- Regjeringskvartalet skal ha en representativ arkitektonisk kvalitet som speiler kvartalets symbolfunksjon. Regjeringskvartalet skal være tuftet på kvalitet, varighet og nøkternhet, skriver regjeringen på sine nettsider.

De legger til at Høyblokka og den åpne plassen mot Akersgata skal bevares.

- Det tas sikte på å bevare den integrerte kunsten i Høyblokka. Det åpnes for tilbygg/utvidelser av Høyblokka og høyere bygg bak Høyblokka.