Riksantikvaren håper utrast sjøbod blir et vendepunkt

Deler av en av sjøbodene i Sandviken i Bergen raste ut lørdag formiddag. Riksantikvaren håper det blir et vendepunkt i en langvarig strid mellom eier og myndigheter.

Ingen ble skadd da deler av fronten falt ut i sjøen.

Riksantikvaren påpeker at Sandviksbod 69 er en del av et verdifullt kulturmiljø som består av pakkeboder. Det kan dateres sikkert til 1700-tallet, men er antakelig fra 1600-tallet.

Til bygningene kan det knyttes industrihistorie, og de ble også bygget med høy håndverksmessig utførelse, heter det i en pressemelding fra Riksantikvaren.

I likhet med de andre bodene i nærheten, ble den delvis sammenraste boden midlertidig fredet i 2006.

Hordaland fylkeskommune, som har forvaltningsansvaret for bodene, har i de senere årene forsøkt å finne en løsning for ny bruk og funksjon av byggene i samarbeid med eieren, selskapet Sjøbodutvikling AS.

Det er blant annet gitt dispensasjon for ny bruk av bodene. I 2012 ga Riksantikvaren tillatelse til at fylkeskommunen kunne pålegge eier sikring og istandsetting av boden, dersom det ikke lot seg gjøre å finne andre løsninger i samråd med eier.

– Etter pålegg om sikring og istandsetting har dessverre forfallet fortsatt. Dette er alvorlig for et kulturminne som sammen med naboeiendommene kunne fått god bruk og blitt istandsatt som en flott og viktig bygning i Bergen. Vi håper dette blir et vendepunkt og en vekker, og at boden nå blir satt i stand, sier seksjonssjef Hanna Geiran hos Riksantikvaren.