Foto: Per Helge Pedersen

Turistveiene – et viktig utstillingsvindu

Turistveiene i Norge er viden kjent. Dette er også viktige utstillingsvindu for Norge. Dette er flott arkitektur og flott byggekunst. Alle som involveres i slike prosjekter gir alltid litt ekstra for at resultatet skal bli unikt. For mange mennesker er disse turistattraksjonene viktige. De får en anledning til å stoppe opp i en travel hverdag. Og for en opplevelse man da får.

Per Helge Pedersen

Mange turister vil få varige, gode minner etter å ha besøkt turistveiprosjektene.

Nylig var jeg til stede da det nye turistveiprosjektet Eldhusøya på Atlanterhavsveien ble åpnet. Det er bygget opp et helt spesielt servicebygg med kafe – og rundt øya er det laget en svevesti som fører deg helt ut til storhavet på Hustadvika. Jeg gikk rundt på denne flotte konstruksjonen på åpningsdagen og alle jeg møtte var fulle av lovord.

Det å kjenne den friske havluften – og det å se den utrolige utsikten ut mot havet og inn mot fjellene gjør noe med folk. Man stopper opp, tenker og nyter stunden. Her skifter været fort. Men uansett vær får man opplevelser. Atlanterhavsveien som ble århundrets byggverk i Norge i 2005, er blitt lovprist i en rekke anerkjente internasjonale aviser og blader. Mange av de store fjernsynskanalene i verden har bilder fra Atlanterhavsveien og andre viktige turistveiprosjekt i beste sendetid mange ganger i året. Dette er selvsagt en fantastisk Norgesreklame.

Men også nordmenn strømmer til turistveiprosjektene. Det gir en egen stolthet å se hva vi kan bygge i dette landet. Og jeg vil berømme Statens vegvesen som er ansvarlig for turistveiprosjektene. Kampen om samferdselsmidler er stor. Noen mener selvsagt at det er å sløse med midler å lage slike påkostede turistveiprosjekter. For min del mener jeg at vi selvsagt skal ta oss råd til dette – og jeg er overbevist om at i det lange løp så vil disse investeringene betale seg.

For byggenæringen gir slike prosjekter mange utfordringer. Ofte er det ikke en rett vinkel å forholde seg til. Arkitektene setter entreprenører og håndverkere på store prøver. Man slike prosjekter gjør at fagfolkene strekker seg ekstra. Det å vise til at man har deltatt i å bygge et turistveiprosjekt gir en ekstra annerkjennelse. Det er godt å ha slike prosjekter med på skrytelisten.

Da det nye turistveiprosjektet på Atlanterhavsveien åpnet, «svevde» alle ansatte fra Betonmast Røsand og alle andre som har vært engasjert i byggingen, rundt på den nye kyststien rundt øya. De hadde løst den vanskelige oppgaven til riktig tid og på budsjett. Alle har fått ny kunnskap som vil komme til nytte i nye spenstige oppdrag.Byggenæringen trenger slike utfordringer som turistveiprosjektene gir.

Gratulerer med et nytt flott prosjekt.