Ferdig med sikring etter stoppordre på kraftprosjekt

70-80 mann som arbeidet i Myklebustdalen på Ørskog – Sogndal-prosjektet er i løpet av den siste uken demobilisert som følge av kjennelsen i Gulating lagmannsrett sist uke.

tter at arbeidet ble stanset er stasjonsområdet på Ålfoten stasjon sikret, mens det pågår rydding og sikring langs den påbegynte ledningstraseen.

Gulating lagmannsrett avsa fredag 27. juni en kjennelse som konkluderer med at Olje- og energidepartementets konsesjonsvedtak på trasévalget gjennom Myklebustdalen i Bremanger kommune ble fattet på feilaktig faktisk grunnlag og ikke er gyldig. Statnett ble dermed pålagt å stanse de tilhørende arbeidene. Det var frem til byggingen ble stanset investert anslagsvis 75-100 millioner kroner i området.

Anleggsarbeidene i Myklebustdalen ble avsluttet så raskt som mulig etter kjennelsen. Maskiner, materiell og prefabrikkerte master er fraktet ut. De 70-80 personene som var i sving sist fredag da rettsvedtaket ble kjent, vil bli forsøkt omplassert til annet arbeid i prosjektet, slik at det ikke er snakk om permitteringer. Arbeidet med å sikre stasjonsområdet er nå fullført, mens arbeidet med å sikre og rydde langs ledningstraseen som er berørt av kjennelsen, vil fortsette ut neste uke.

Ørskog-Sogndal-prosjektet vil bli forsinket på grunn av dette, men hvor omfattende forsinkelsen blir avhenger av den videre prosessen. Statnett må ha gyldig konsesjon for å kunne gjenoppta arbeidet, og avventer den videre prosessen i Olje- og energidepartementet.

- Ørskog-Sogndal er viktig for å skaffe nok strøm til Midt-Norge i årene som kommer, og for å realisere ny fornybar kraftproduksjon langs linjen. Dette er en viktig ledning for å sikre fremtidig forsyningssikkerhet, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim.

Statnett har ikke tatt stilling til om kjennelsen skal ankes. Ankefristen går ut i september.