Skoger gamle kirke. (Foto: Ivar Vik/Wikimedia Commons)

Skal forske på verneverdig bygg som trues av klimaendringer

Verneverdige kulturminner trues av et våtere klima. Nå skal et pilotprosjekt se nærmere på hvordan en kirke fra 1200-tallet skal overleve i fremtiden.

NRK Buskerud melder fredag om Drammens eldste bygg, Skoger gamle kirke fra 1200-tallet, som har synlige skader både innvendig og utvendig.

Bygget er avhengig av restaurering og vedlikehold, og nå har Riksantikvaren og Norsk Institutt for Kulturminneforskning satt i gang et pilotprosjekt som skal se nærmere på hvordan bygget skal kunne overleve i fremtiden.

– Vi ser at kirken sliter med gamle problemer som avflassing og grønske på murveggene. I tillegg mangler det takrenne, som gjør at regnvann siger inn i murveggen. Vi vet at det i fremtiden kommer til å regne mer og bli mer fuktig, noe som kommer til å tære enda mer på bygget, sier forsker og sivilingeniør Annika Hauge til NRK.

Foreløpig er det kun Skoger gamle kirke som har vært prøvekanin for prosjektet. Men seniorrådgiver ved Riksantikvaren Marte Boro forteller at de ønsker å ta prosjektet videre og forske på andre bygg.

– Vi ønsker å lage et slags verktøy for eiere av minneverdige bygg. Dermed kan vi bevisstgjøre de som jobber med kulturminnene om hva de må være oppmerksomme på i forhold til fremtidens klimaendringer.