Lofoten mistet strømmen og en garasje ble knust etter spreningsarbeider

Et ras ble utløst etter at Lofotkraft drev spreningsarbeider ved Budalen i Nordland. Hovedlinja som forsyner Lofoten med strøm og en privat garasje ble tatt av raset.

Det var like før klokken 11 i dag det gikk et ras ved Budalen på Austvågøy, melder NRK Nordland.

Lofotkraft drev sprengningsarbeid i området i forbindelse med den nye 132 kWh-linja, og raset rev med seg hovedlinja som forsyner hele regionen med strøm.

– Det bygges ny høyspent i området. En stor blokk løsnet og tok med seg høyspenten, forteller Tor Olav Johansen til NRK.

Han har hytte rundt 40 meter fra der raset gikk. Hytta hans ble spart, men garasjen ble knust.

Også en snøscooter var blant de materielle verdiene som gikk tapt i raset. Johansen anslår at raset har gjort skader for mellom 200.000 og 300.000 kroner.

– Som de fleste vet driver vi og bygger ny forsyningslinje til Lofoten. I den forbindelse ble det i dag gjort en del borings- og sprengningsarbeid for å sette opp nye kraftlinjer, sier Arnt Winther, administrerende direktør i Lofotkraft til NRK.

Rystelsen fra sprengningen medførte at det gikk et ras med stein på cirka 150 kubikkmeter. Raset tok med seg to stolper.

- Det som var uheldig her, var at det samtidig var vedlikeholdsarbeid i Vesterålen hos Trollfjordkraft. Så da lå vi uten forsyning en stund, sier Winther.

Lofoten ble på grunn av dette uten strøm en halvtime.

Winther er klar over at steinblokka har forårsaket materielle skader.

– Det er risiko ved å drive linjebygging. Spesielt i Lofoten, hvor det er så trangt at den nye linja må gå inntil den gamle linja. Heldigvis ble ingen skadet i dette tilfellet, sier han til NRK.