To ganger i uken erstatter Buer Entreprenørs medarbeidere hammerslag og tunge løft med skyggeboksing, spensthopp og armhevinger. Foto: Cato Gjertsen

En svett investering

To ganger i uken erstatter Buer Entreprenørs medarbeidere hammerslag og tunge løft med skyggeboksing, spensthopp og armhevinger. Det har gitt resultater på sykefraværet.

– Treningen har gjort underverker i løpet av kort tid. Den kjennes på kroppen i tillegg til å være et sosialt samlingspunkt som folk gleder seg til. Det er rett og slett en knallgod investering på både kort og lang sikt, uttaler tømrerbas Are Berg i en pressemelding.

For en stund tilbake ytret Berg bekymring for konsekvensen knyttet til enkelte arbeidsoppgaver i bedriften. Daglig leder Truls Moen leide da inn en fysioterapeut til arbeidsplassen for å lære medarbeiderne øvelser som forhindrer slitasjeskader og styrker støttemuskulatur. Siden januar har fysioterapeuten kommet to ganger i uken.

Målbar framgang med skadeforebyggende tiltak

Treningen varer i 15 minutter, og har tre hoved øvelser; spensthopp, knebøy med utfall og armhevinger. Øvelsene er de samme fra gang til gang, slik at progresjonen kan måles. Og den er definitivt merkbar.

– Målet er at alle skal gjennomføre repetisjonene som er bestemt, men man bestemmer intensiteten selv. Det skaper en viktig mestringsfølelse, sier fysioterapeut Pål Thorsen.

Å mestre enkelte øvelser er ikke den eneste positive effekten som treningen gir. Det er godt dokumentert at trening gir bedre helse, og det reduserer da risikoen for langtidsfravær.

- Blir man først sykemeldt én gang for slitasjeskader, øker sannsynligheten for gjentakelse. I tillegg til treningsøkten gir jeg tips om hvordan man kan forebygge slitasjeskader og lignende. Det er god økonomi for bedriften å gjøre sitt for å holde medarbeiderne friske, sier Thorsen.

Sosialt fellesskap og målbare resultater

Truls Moen  i Buer Entreprenør.

Selv om noen var litt skeptiske til treningsopplegget i starten, ble holdningen fort en helt annen. I tillegg til å være et bra helsetiltak, har treningen vist seg å være vel så mye et sosialt tiltak.

- Trening på jobben er noe helt nytt for oss, men terskelen for å delta på dette er lav. Vi opplever også at det å gjennomføre aktiviteter i fellesskap binder sammen medarbeidere på alle nivå, sier daglig leder Truls Moen.

Moen synes det er flott at pilotprosjektet har fått så gode tilbakemeldinger. Han mener det viser at deltakerne bryr seg om sin egen helse.

– Snart skal vi evaluere prosjektet. Erfaringen vi har til nå tilsier at vi fortsetter. Det forutsetter at treningen skjer på store prosjekter, slik at mange ansatte får benyttet seg av tilbudet. Klarer vi i tillegg å få positive, målbare resultater på skader og sykefravær er dette en investering som er vel verdt pengene, sier Moen.