Lyn ødelegger for milliarder

I løpet av de siste ti år er det utbetalt over 1,3 milliarder kroner i erstatning etter lynnedslag her i landet.

Sommeren er høysesong for lyn og torden. I juli og august skjer det om lag 2.500 lynnedslag daglig pga varmt og fuktig vær. Og når tordenværet virkelig rammer kan vi komme opp i 70.000 daglige nedslag som kan føre til store skader. Et overspenningsvern er en billig forsikring som kan beskytte verdier og viktige data, men flere hundretusen boliger er uten slikt vern.

Norge har et strømnett som er spesielt sårbart for lynnedslag. Problemene er størst i distriktene der kraftlinjene går i lange luftstrekk. Gjennomsnittsskaden per lynnedslag er på 15. 000 kroner, samme prisen mange har betalt for sin flat-TV.

- Med et godt overspenningsvern er dine verdier og data sikret mot å bli ødelagt av lynnedslag eller feil i høyspentnettet til nettselskapene, forteller Bjørn Sørensen som er fagsjef for el-sikkerhet i bransjeorganisasjonen NELFO. Overspenning på strøm eller telenettet kan ødelegge radio, TV, dekoder, DVD-spiller, PC, fotoapparater, hvitevarer, varmtvanns-bereder, telefoner, alarmsystemer og andre apparater som er tilkoblet strøm. Et godt overspenningsvern forhindrer slike skader effektivt.

Flere hundretusen uten overspenningsvern

- Våre beregninger viser at flere hundretusen boliger er uten overspenningsvern og jordfeilbrytere. Slikt utstyr er vanlig i nyere boliger, mens de fleste eldre boliger mangler vern, sier Bjørn Sørensen i NELFO. Ifølge Sørensen er det viktig å satse på to typer overspenningsvern: et grovvern på strøminntaket og et ”finvern” som settes mellom stikkontakten og hvert enkelt apparat.

- Selv med riktig montert overspenningsvern kan små restspenninger forplante seg videre til følsomt elektrisk utstyr. Den elektriske utladningen ved et lynnedslag er så stor at man trenger begge deler for å sikre seg mot ødeleggelse. Derfor er det viktig å supplere med FG-godkjent finvern som monteres direkte på stikkontakten.

Flat-TV er en lyn-magnet

Halvannen million norske hjem har anskaffet flat-TV. Sammen med annen finelektronikk er de spesielt utsatt for lynskader.

- Lynet trenger faktisk ikke slå ned i boligen for at elektronikk kan bli ødelagt, nedslaget kan være et godt stykke unna. Blir det overspenning i nettet, kan kretskort brenne opp og kortslutte apparatet, sier Sørensen. Reparasjon av en slik skade vil fort koste like mye som å kjøpe nytt apparat.

Kontakt elektroinstallatør

Med et riktig montert overspenningsvern i sikringsskapet slipper du å bekymre deg for brann og skader på bolig og utstyr. Dersom du monterer det selv, og det oppstår brann, er det grovt uaktsomt og kan medføre avkortning i erstatningen.

- Før du drar på ferie, bør du ha ringt en elektroinstallatør og fått overspenningsvernet på plass. I tillegg bør du kjøpe ekstra finvern på utsatte apparater. Da trenger du ikke å løpe rundt i boligen og dra ut støpsler når tordenværet kommer, understreker Sørensen.

En billig forsikring

Montering av overspenningsvern som gir totalbeskyttelse av hele el-anlegget, sikrer dine verdier og tar vare på sensitivt utstyr, slik som eksterne harddisker andre lagringsmedier. Det vil være en billig forsikring mot å miste alle dine data i løpet av sommerferien. Kjøper du overspenningsvern via din elektriker er du sikker på at du får skikkelig utstyr, avslutter Bjørn Sørensen i NELFO.