<p>Den lille elva Skurva, som om sommeren er en liten bekk, er full av et beinhard betonglignende stoff. Det utsatte området skal strekke seg fra Rosenlund og helt ned til Lågen (foto: Jørn Hindklev).<br></p>

Bekk full av betong?

Bekken Skurva rett nedenfor byggeprosjektet Rosenlund på Lillehammer, er full av et betonglignende stoff.

– Naboene våre fiska her på begynnelsen av 2000-tallet. Nå ser det ut til at alt av liv er forsvunnet. I løpet av det siste året virker det som det er kommet betongbanker i elva. Vi lurer på hva som har skjedd, sier Sylvi Brynildsen til nrk.no.

Hun er en av naboene til både den lille elva og byggeplassen på Rosenlund hvor NCC er i gang med å bygge et stort kontorbygg.

Som Byggeindustrien tidligere har omtalt, har prosjektet slitt med enorme problemer med grunnforholdene, som både har fordyret og forsinket prosjektet. Grunnvannsnivået på tomta ligger mye høyere enn entreprenøren forventet og under bygget er det mjøsmorene som har komplisert fundamenteringsarbeidene.

Har pumpet rent grunnvann

Distriktssjef i NCC Construction Thomas Rostøl opplyser til Byggeindustrien at entreprenøren har pumpet rent grunnvann fra byggeplassen til Skurva.

- Vi har ikke søkt fylkesmannen om tilltatelse til å slippe ut forurensninger til Skurva og ser alvorlig på denne saken. Vi har satt i gang en intern gransking for å kartlegge hendelsesforløpet, og for å finne ut hva sedimentene faktisk er. I tillegg er det tatt vannprøver som er sendt til analyse for å se om det er endringer på vannkvaliteten oppstrøms og nedstrøms ved byggeplassen, sier han.

Kan bli straffet

Representanter fra Lillehammer kommune har vært på befaring langs elva. De kan foreløpig ikke si hva slags stoff som har lagt seg på elvebunnen og vil undersøke saken nærmere.

– Vi vil se nærmere på saken. Det kan komme straffereaksjoner på utslippet dersom det er brudd på forurensingsloven, sier Mikkel Kvasnes, miljøvernrådgiver i Lillehammer kommune til nrk.no.