Yngve Fløisand JM Norge

- Byparlamentarismen forlenger byggesaksbehandling med ett år

- Innføring av byparlamentarisme i Bergen har i seg selv bidratt til å forlenge saksbehandlingstiden for private plansaker med ett år.

Det sier distriktssjef Yngve Fløisand i JM Norge i et intervju i nyhetsbrevet til EBA Vestenfjelske.

Fløisand sier at etterspørselen etter nye boliger i Bergen og nabokommunene kommer til å være god i årene som kommer. – Men vi gremmes over at kjøperne belastes med kostnader som kunne vært mye lavere dersom den kommunale behandlingen av reguleringsplaner og detaljplaner hadde vært mer effektiv.

Distriktssjefen i JM Norge stiller spørsmål ved hva Bergen kommune gjør for å øke kapasiteten i etat for byggesaker og private planer. – Dessuten sløses det normalt bort ett år ekstra som følge av at sakene som oversendes fra fagetaten til politisk behandling skal gjennom byrådets egen «planavdeling» før byrådet behandler saken.

Fløisand mener to år er akseptabel behandlingstid for et privat planforslag fra innlevering til lovlig fattet vedtak.

– I Bergen har man den litt eiendommelige situasjonen at etter mange års «lukket» prosess frem til byrådet behandler saken, deretter kun går ca to uker til komiteen får saken på sitt bord. Spissformulert kan man si at det går med seks år til saksbehandling og 14 dager til politisk hestehandel - noe som kan få store konsekvenser for resultatet. Det er ikke gitt at vi får de beste planene når prosessen blir på denne måten.

Under overskriften «Nye boliger kan bli rimeligere» kommenterer styreleder Arild Grønsdal i EBA Vestenfjelske regjeringens forslag om en oppmykning av bestemmelsen om universell utforming av alle nye boliger:

«Behovet for nye boliger i og rundt de store byene er udiskutabelt og boligutviklerne bestreber seg på å tilby prosjekter som gjør at flest mulig kan innfri boligdrømmen. Når regjeringen nå har tatt fatt i et element som åpenbart vil kunne gjøre nye boliger rimeligere, bør det inspirere kommunale myndigheter til det samme. Uttalelsen fra distriktssjef Yngve Fløisand i JM Norge om at byparlamentarismen i Bergen i seg selv medfører en forlengelse av saksbehandlingstiden for nye boligprosjekter med ett helt år er så skremmende at den bør få lokale politikere til å våkne og gjøre noe radikalt med sine systemer og organisering. Tid er også penger og det er boligkjøperne som til slutt får regningen», skriver Arild Grønsdal.