Fagseminar 2014: Stabilt instabilt?

StedOslo, Norge
ArrangørPrognosesenteret
Fra16.09.2014
Til16.09.2014
TidspunktTirsdag kl 8.00 - 15.45

Norge har opplevet en økonomisk vekst uten sidestykke i flere tiår. Spesielt har utviklingen i norsk økonomi etter finanskrisen (2008) skilt seg kraftig ut i positiv retning i forhold til resten av Europa og Verden. Tar vi i dag denne stabile veksten i økonomien for gitt. Tror vi at politisk og markedsmessig stabilitet er en selvfølge til evig tid?

Investeringene i de norske BAE – markedene satte nok en rekord i 2013 med over 70.000 kr investert per innbygger. Med dette nivået endte vi opp på en suveren 1.plass i europeisk sammenheng. Faktisk representer dette investeringsnivået det høyeste noensinne noen gang registrert i Europa og vi ligger skyhøyt (+ 40 %) over Sveits som er nr. 2 på listen. I forhold til gjennomsnittet ligger BAE-investeringene i Norge om lag 3 ganger høyere.

Ytterligere markert vekst fra slike nivåer synes til dels usannsynlig. Spørsmålet blir heller i hvilken grad vi kan forvente stabilisering i tiden fremover.

I årets FAGSEMINAR setter vi fokus på disse særegne høye BAE-investeringene. Kan vi forvente stabile rammevilkår for næringene – eller må vi forvente at instabilitet i økende grad gjør seg gjeldende fremover.

Vi starter dagen med professor Janne Matlary Haaland som vil se på det store bildet både realpolitisk og sikkerhetspolitisk. Det politiske landskapet i Europa endres i praksis fra dag til dag. Risikerer vi at politisk instabilitet blir den nye stabiliteten ? Hvilke konsekvenser vil et skiftende real- og sikkerhetspolitisk landskap ha å si for Norge?

De siste årene har vi hatt en tilsynelatende endeløs diskusjon rundt BAE-næringens produktivitetsutfordringer. Hva er status – hva er fremtid? Stabilt dårlig eller instabilt bra? Petter Eiken fra Rom Eiendom er vel en av de personer som kjenner best til disse problemstillingene.

Finansnæringen har siden finanskrisen vent seg til at instabilitet er den nye stabilitetsnormen. Hva nå ? Kan vi vente flere regulatoriske endringer som får direkte markedskonsekvenser? Hvordan ser verden ut fra finansnæringens side ? Hva forventer de – hva frykter de ? Fagdirektør Erik Johansen fra Finans Norge gir deg svarene og utfordringene : Uten penger – ingen bygg.

Urbanisering og sentralisering er en tilsynelatende sterk og svært stabil markedsdriver. Er urbanisering et gode og /eller et nødvendig onde for en fortsatt stabil utvikling i byggemarkedene fremover? Stabil urbanisering eller instabil ruralisering ? Erling Dokk Holm fra Markedshøyskolen vil garantert presentere nye scenarier og tanker rundt denne problemstillingen. Som alltid vil du få presentert rykende ferske analyser av alle de viktigste delmarkedene med prognoser t.o.m. 2016 og scenarioer frem til 2020.

I tillegg til Prognosesenterets egne analytikere som vil gi helt ferske prognoser for alle delområdene innenfor BAE-sektoren, er følgende eksterne foredragsholdere invitert:

- Janne Matlary Haaland, UiO

- Petter Eiken, ROM

- Erik Johansen, Finans Norge

- Erling Dokk Holm , Markedshøyskolen

Ytterligere informasjon og påmelding