Illustrasjonsfoto.

Oslo kommune utfordrer rørbransjen til NoDig

Torsdag ble konkurransen NoDigChallenge der markedet blir utfordret til å utvikle nye metoder for gravefri tilkobling av privat vannledning fra hus til offentlig hovedvannledning presentert.

Ved å benytte gravefri tilkobling reduseres kostnadene med cirka 40 % og arbeidstiden kortes ned betydelig. I tillegg vil ny teknologi kunne redusere støv, støy og belastning for nærmiljøet. Det kommunale avløpssystemet Midgardsormen er bygd med denne metoden noe som har gjort det mulig å unngå større gravearbeider på overflaten. Det finnes foreløpig ingen gravefri metode når vannledninger fra hus skal kobles til kommunal hovedledning. Den kunngjorte konkurransen utfordrer nå markedet til å utvikle nye metoder for dette.

- En nyvinning vil kunne være enormt ressursbesparende og miljøvennlig. Vi vil invitere til innovasjon og næringsutvikling slik at vi kan løse viktige samfunnsoppgaver på best mulig måte og til minst mulig belastning for miljø og samfunn, sier miljøbyråd Guri Melby (V).

Oslo går foran Konkurransen er en form for «før-kommersiell anskaffelse» og det er første gang denne konkurranseformen blir benyttet i en offentlig anskaffelse i Norge. En slik anskaffelsesprosess skal stimulere til og fremme innovasjon og næringsutvikling.

Metoden tar i bruk dialog og samarbeid for et best mulig resultat. Oslo kommune bidrar med økonomiske insentiver til deltakerne i konkurransen og med testanlegg for løsningene som utvikles.

- Oslo kommune er en stor anskaffer av tjenester og vi ønsker å bruke vår markedsmakt til å påvirke markedet til å tenke nytt. Det viktigste er å definere behovet, så lar vi det være opp til markedet å presentere gode løsninger, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg (H).

Prosjektet, som ledes av Vann- og avløpsetaten, er tatt opp som pilotprosjekt i Nasjonalt program for leverandørutvikling. Programmet er en pådriver og fasilitator av innovative offentlige anskaffelsesprosesser.