FABEKO-bedrifter miljøsertifiserer seg

Nå er over halvparten av FABEKOs medlemmer miljøsertifisert.

Norske fabrikkbetongprodusenter ønsker å markere at de tar et stort miljøansvar, og at de har satt miljø høyt på dagsorden.

- Dette gjelder både produksjon av betong, transport og leveranse. FABEKO Norsk Fabrikkbetongforening har gjennom flere tiltak bidratt betydelig til å gjøre det enklere for betongprodusentene å bli sertifisert, blant annet ved å lage en egen miljøveileder for betongproduksjon. Pr. i dag er allerede mer enn 50 prosent av betongprodusentene miljøsertifisert, skriver Fabeko i en pressemelding.

Produsentene ser viktigheten av å ha en miljøprofil som er bærekraftig og at dette blir synliggjort. Bransjen setter dette i sammenheng med at konkurransen mellom de forskjellige byggematerialene stadig skjerpes - også på miljøsiden. Ferdigbetongbransjen arbeider for å oppnå en bedre miljøprofil for betong og betongproduksjon samt bidra til en bedre miljøforståelse i bransjen.

For å sette en standard, og for å tilrettelegge for en kontinuerlig forbedringsprosess, har FABEKO laget en veiledning for sine medlemmer som kan brukes som et verktøy for arbeidet med å oppnå ønsket standard med tanke på ytre miljø. Dette verktøyet er tenkt brukt til å utføre internkontroll av virksomheten for å kartlegge status, lage en risikovurdering og en plan for kontinuerlig forbedring av virksomheten og prosessene. Hensikten med veiledningen er også å bidra til å styrke bransjens bedrifter ved å gjøre de i stand til å møte nye miljøkrav og gjennom dette styrke bransjens omdømme. Veilederen er tatt i bruk både av sertifiserte bedrifter og andre som ønsker å heve standarden i egen bedrift med tanke på miljøet. FABEKO har satt et mål om at alle betongprodusentene skal være miljøsertifisert iht. NS-EN ISO 14001-standarden i løpet av en treårsperiode.

Pr i dag er allerede halvparten av FABEKOs medlemsbedrifter miljøsertifisert dersom man regner antall produksjonsenheter. Det startet med at NorBetong og Betong Sør miljøsertifiserte sine bedrifter i ISO 14001 i 1999. Etter dette skjedde det lite i flere år. Men nå har det blitt et stort oppsving når det gjelder miljøsertifisering. 89 produksjonsenheter er i dag miljøsertifisert med tredjepartskontroll, 16 bedrifter er i prosess for sertifisering og 2 har Miljøfyrtårn. En slik sertifisering, sammen med miljødeklarasjon av betongen (EPD), vil dessuten gi fordeler når det gjelder leveranser til byggeprosjekter der det stilles krav til dokumentasjon av miljøvennlige byggematerialer som for eksempel i prosjekter som benytter BREEAM NOR.

Arbeidet inngår som en del av en felles handlingsplan i mur- og betongbransjen med klimagassregnskap og andre miljøparametere som tema.