Milliardavtale til Kværner på Sverdrup-feltet

Kværner har inngått en avtale med Statoil om levering av to stålunderstell til utbyggingen av feltet Johan Sverdrup. Kontrakten har en anslått verdi på 3 milliarder kroner.

Rammeavtalen mellom Statoil og Kværner varer fram til 2020, og det er ingen begrensninger på antall understell Statoil kan bestille som en del av alliansen.

I første rekke har de to selskapene inngått en intensjonsavtale om levering av to stålunderstell til Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen. Disse skal leveres sommeren 2017 og våren 2018. Kværner anslår at omtrent 350 personer på det meste kommer til å jobbe med prosjektet.

– Sverdrup-utbyggingen er historisk og den største siden 80-tallet på norsk sokkel. Det er et industriprosjekt med en tidshorisont på 50 år. Med denne intensjonsavtalen faller en ny viktig brikke på plass i planleggingen av første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen, sier konsernsjef Helge Lund i Statoil.

Det ene understellet er til en stigerørsplattform, som leveres sommeren 2017, mens understellet til en boreplattform etter planen leveres våren 2018. Begge leveransene omfatter ingeniørtjenester, innkjøp og produksjon, det samme gjør rammeavtalen. Ingeniørtjenestene utføres i Oslo, men prosjektledelsen holder til hos Kværners anlegg for stålunderstell i Verdal i Nord-Trøndelag.

I vår krevde en allianse bestående av opposisjonspartiene samt regjeringens støttepartier Venstre og KrF på Stortinget at hele kraftbehovet til de fire oljefeltene på Utsirahøyden, inkludert Johan Sverdrup, skulle dekkes fra land. Statoil gikk hardt ut mot avtalen, som selskapet fryktet innebar en utsettelse av utbyggingen. Kværners verft i Verdal og på Stord var blant dem som fryktet tapte investeringer ved en utsettelse. (©NTB)