Illustrasjonsfoto

Innbruddstyven tar ikke sommerferie

Nå starter sommerferien og flere hundre tusen norske hjem vil stå tomme. Dessverre tar ikke innbruddstyvene ferie samtidig, og Huseiernes Landsforbund anbefaler derfor at boligeiere tar grep for å sikre boligen mens man er på ferie.

– Når huset skal sikres mot innbrudd, er det visse grep man kan gjøre for å minimere risikoen for besøk av ubudne gjester. Det ene er å informere naboer og venner om at du er bortreist og be dem holde et ekstra godt øye med huset. Det andre er noen enkle, praktiske tips det er lurt å følge, slik som å montere skikkelige låser, fjerne synlige verdigjenstander og få det til å se ut som det bor folk i huset. I tillegg finnes det teknologi som gjør det enkelt å både overvåke og sikre boligen mens man er bortreist, sier administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, som har laget en sjekkliste som de fleste burde kunne følge.

Følg med på huset mens du er bortreist

Foruten det du kan gjøre selv, gjør ny elektronikk det enklere å beskytte hjemmet mot innbrudd. Dessuten vil forsikringspremien mest sannsynlig bli redusert hvis du har en moderne innbruddsalarm. Innbruddstyver unngår helst boliger som er merket med alarmskilter, samtidig som man blir varslet dersom noen er freidige nok til å prøve seg.

– Nå har det også kommet app-baserte alarmsystemer der du kan bruke smarttelefonen til å slå av og på lys, TV og annen elektronikk. Det gjør det mye enklere å få det til å se ut som noen er hjemme, selv om du befinner deg flere hundre mil unna. En slik app kan også være beroligende mens man er på ferie, da man hele tiden kan sjekke om alarmen er på, og følge med på huset uansett hvor man er, sier Batta.

Huseiernes Landsforbunds 10 råd mot innbrudd:

1. Ikke fortell om ferien på Facebook og e-post

Du må for all del ikke legge ut informasjon på Facebook eller på fraværsassistenten på e-posten din at du ”er på ferie frem til xx. dato” .

2. Lat som om du er hjemme

Sett gjerne kaffekoppen igjen på bordet når du drar, og la noen leker ligge utover gulvet. Ikke trekk for gardinene eller la blomstene stå og visne i vinduskarmen. Men husk på hva tyvene kan se utenfra. Står den nye PC’n på utstilling i stuevinduet, bør du flytte den.

3. Unngå full postkasse

Stopp eller omadressér posten og avisen mens du er på ferie. Posten kan du stoppe eller omadressere ved å ringe 81000710, ved å gå inn på www.posten.no, eller ved å fylle ut en blankett på ditt lokale postkontor. Husk å merke feriepostkassen din tydelig dersom du bestiller ettersending av post og aviser.

4. Viderekoble telefonen

Mange tyver ringer på forhånd for å sjekke om huset står tomt. Ikke sett på telefonsvareren med beskjed om at du er på ferie. Sett i stedet over telefonen til mobilen, dit du reiser, eller til en bekjent.

5. Fyll søppelkassen

En tom søppelkasse viser at du ikke er hjemme. Be naboen om å legge litt søppel i kassen.

6. Fjern verdisaker

Ikke la sølvtøy, smykker, fotoutstyr, penger og andre lett omsettelige verdigjenstander ligge i huset. Verdifulle gjenstander bør oppbevares i bankboks. Lag gjerne en oversikt over verdigjenstandene i boligen og ta bilder av dem og rommene i huset. Husk å oppbevare bildene på et trygt sted.

7. Styr lys og lyd

En enkel klokkebryter kan slå av og på lys og kanskje en radio mens du er borte.

8. Montér doble dørlåser

Halvparten av alle tyver kommer seg inn i huset gjennom dører. Monter doble forsikringsgodkjente låser på alle ytterdører, kjeller- og verandadører.

9. Montér alarm

Hus med innbruddsalarm utsettes sjelden for innbrudd. Alarmen bør være tilknyttet en alarmsentral. Glem ikke sikring av annen etasje; husk tyvene har stige - eller de bruker din eller naboens!

10. Alliér deg med naboen

Gode naboer passer på huset for hverandre når de drar på ferie