Byggereglene er endret

StedBergen, Norge
ArrangørNBEF og TFSK
Fra16.09.2014
Til16.09.2014
TidspunktTirsdag kl 8.30 - 1500

Målgruppe:
Kurset passer for de som skal praktisere reglene i byggevirksomhet og i saksbehandling. Kurset passer for prosjekterende, utførende, kontrollører og i kommunene, samt for de som driver FDV. De som kommer bort i bygging og byggesak som byggherre eller i innkjøpssammenheng vil også ha nytte av kurset.

Kursomtale:
Byggereglene er endret!

Denne våren har det kommet en lang rekke endringer som har betydning for den som skal bygge. Formål ved lovendringene er å fjerne plunder og heft, og det kan de godt føre til. Intensjonen med endringene er å effektivisere byggesaksprosessene. Endringene reduserer rommet for tilfeldig lokalt skjønn, blant annet gjennom å tydeliggjøre ansvaret til den enkelte. Det krever mer av tiltakshaver og foretak.

Både regjeringen og opposisjonen mener det er viktig å fremheve byggesaksdelen av plan- og bygningsloven som en «ja-lov». Dette innebærer at tiltakshavere skal ha rett til å gjennomføre tiltak som ikke er i strid med lov, forskrift eller plan. Ansvaret for aktørene blir da sterkere. Kommunens rolle blir tilbaketrukket i saksbehandling og styrket i tilsyn. Det forutsetter at den som skal bygge kjenner reglene og følger dem. Her blir det fallgruver.

Krav om lokal godkjenning fjernes. Da forsvinner en mulighet for å fange opp foretak som ikke er kvalifisert, eller som er useriøse. Men alle foretak må ha dokumentasjon på at de tilfredsstiller kravene og vise den frem ved tilsyn. Det blir ikke enklere for de foretakene som ikke kan reglene.

Kurset gir en gjennomgang av 60 - 70 større og mindre endringer i plan- og bygningsloven som er kommet i vår og ser dem i sammenheng med resten av loven. Noen endringer trådte i kraft umiddelbart i juni, andre gjelder fra det kommende årsskiftet og noen vil begynne å gjelde senere. De fleste vil fjerne plunder og heft for den som kan reglene og følger dem. Ansvaret for tiltakshaver og foretak fokuseres. For mange vil tilsyn bli en trist opplevelse. Kurset tar også opp endringer i forskriftene.

Program og påmelding