Riksrevisjonen: Lite igjen for bistand til ren energi

Oslo (NTB-Markus Weisser): Norsk bistand til ren energi har ikke ført til merkbart større kraftproduksjon og har bidratt lite til bedre levekår for fattige i mottakerlandene, fastslår Riksrevisjonen.

−Det er et overordnet mål for norsk bistand å redusere fattigdom, og tilgang til energi til overkommelig pris er viktig som ledd i dette. Slik bistanden til ren energi er utformet i dag, kan det ta svært lang tid før effekten når ut til de fattige, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

I perioden 2000 til 2013 ble det bevilget over 12 milliarder kroner i støtte til ren energi. Riksrevisjonens rapport fastslår at bistanden ikke har ført til de forventede resultater.

– Behov for store endringer

Undersøkelsen omfatter i hovedsak bistand til sju land som er prioritert i Utenriksdepartementets (UD) initiativ Ren energi for utvikling: Etiopia, Liberia, Mosambik, Nepal, Tanzania, Uganda og Øst-Timor.

De sju landene mottok om lag 3,9 milliarder kroner av den samlede norske bistanden til ren energi på 12,26 milliarder.

Ren energi-initiativet støtter blant annet kraft- og nettutbygging og har som mål å bidra til økonomisk vekst og bedre levekår for fattige. Riksrevisjonens undersøkelse viser derimot at få fattige husholdninger har fått tilgang til elektrisitet. Nettutbygging til fattige områder har heller ikke ført til økt sysselsetting, slik UD har forutsatt.

– Utenriksdepartementets mangelfulle plan- og beslutningsgrunnlag svekker muligheten for å styre bistanden effektivt, heter det i Riksrevisjonens rapport til Stortinget.

Full gjennomgang

– Riksrevisjonens rapport om norsk bistand til ren energi viser at satsingen ikke har gitt gode nok resultater. Med basis i rapporten vil vi foreta en full gjennomgang av energisatsingen for å sikre langt bedre måloppnåelse, sier utenriksminister Børge Brende (H).

– Vi må i større grad fokusere på målbare resultater. Regjeringen vil prioritere prosjekter og programmer som gir tilgang til energitjenester for de fattige, som øker strømproduksjonen og som utløser investeringer fra privat sektor, sier Brende. (©NTB)