<p>Administrerende direktør Christian August K. Aass sier eiendomsutvikling har blitt et satsingsområde for drammensbryggeriet. Men med det nye bryggeribygget, må Godset-veggpryden vike plass.<br></p>Åros-entreprenøren Stenseth & RS utfører betongarbeidene. Bryggeriet skal åpnes mot gaten og elven.Aass kjøpte nylig et bryggeutstyr fra et bryggeri i Kroatia. Snart skal dette puslespillet settes sammen og bidra i ølproduksjonen i Drammen.Christian August K. Aass vurderer også å sette inn vinduer av andre deler av Aass-fasaden for å gi publikum innblikk til produksjonslokalene.Slik skal det bli. Illustrasjon: Halvorsen og Reine AS

Aass bygger mot øl-strømmen

For fjerde gang på seks år, utvider Aass bryggeri på Bragernes ved Drammenselva.

Mens de fleste store norske bryggeriene har valgt å flytte produksjonen sin til nye anlegg utenfor bykjernene, har Aass Bryggeri gjort det stikk motsatte i Drammen.

– For fem år siden vurderte vi å flytte vi også, men investeringen ville vært for tøff. I stedet ble vi i sentrum, og vi har sett gunstige markedseffekter av valget vi tok. Det skiller oss ut fra mengden, sier administrerende direktør Christian August K. Aass til Byggeindustrien.

På hjørnetomta i kvartalet der drammensbryggeriet har holdt til siden 1834, bygger nå Aass et 2.500 kvadratmeter nybygg med den drammensbaserte entreprenøren Alento som totalentreprenør.

I kjelleretasjen og på gatenivå skal bryggeriet utvides med nye produksjonslokaler, mens det i de tre øverste etasjene bygges kontorlokaler for utleie.

– Bryggerinæringen i Norge er knallhard, og marginene er lave. Eiendomsmarkedet er riktignok utfordrende det også, men gjennom å utvikle og leie ut kontor- og næringslokaler får vi et nytt bein å stå på. Det har vært en bevisst strategisk satsing for vår del, sier Aass.

Fjerde byggeprosjekt på seks år

Byggeprosjektet er det fjerde på bare seks år for Aass. I 2008 rehabiliterte og bygde de om hele gamle Drammens Bad. Det ærverdige badet, som kun har beholdt fasaden, lå vegg i vegg med Aass sine fabrikklokaler. Deler av det er nå integrert med bryggeriet, mens deler av det leies ut til et av byens største treningssenter.

– I tillegg har vi bygd på en etasje på 1.800 kvadratmeter på kontorbygget vårt, samt at vi fullførte et tilsvarende prosjekt som det vi nå er i gang med, nede ved det gamle bryggehuset i 2013. Der har vi 800 kvadratmeter lager i første etasje med en mesanin, og 830 kvadratmeter kontorlokaler til utleie på toppen, sier Aass.

Vil dele med byfolket

Målet med byggeprosjektet som pågår nå er ikke først og fremst å øke volumet i ølproduksjonen, men å effektivisere driften og gjøre produksjonen mer miljøvennlig og energieffektiv. Samtidig ønsker Aass å gi både drammenserne og de besøkende i byen et innblikk i hvordan Aass-ølet blir brygget.

Mens dagens industrilokaler preges av få vindusflater og høye murvegger, skal den nye delen åpnes opp mot gaten med en glassdominert fasade.

– Vinduene som skal inn på gateplan er 5,20 meter i høyden, og de store tankene er trukket lengst mulig vekk fra vinduene for å få best mulig sikt inn. Du vil faktisk kunne se tvers gjennom hele bygget når det står ferdig, forklarer Aass og legger til at de også har planer om å åpne opp andre deler av bygget på tilsvarende vis.

Forurenset grunn

Han ønsker ikke å kommentere hvor mye de investerer i prosjektet, men sier prislappen har blitt noe høyere enn antatt på grunn av utfordrende grunnforhold. At grunnen var dårlig, var i seg selv ingen overraskelse. Rett i forkant av byggestart sa daglig leder Kristian Lindland i Alento følgende om grunnforholdene Drammen har å by på:

– Det er reine suppa, så her må det spuntes og peles til fjell. Men vi er lokalt forankret alle mann, så vi har mye erfaring med grunnforholdene her, sa Kristian Lindland.

Vel et halvt år etter har «suppe»-spådommen vist seg å holde stikk. I tillegg inneholdt grunnen noe mer forurensning enn det man hadde forutsett.

– Vi fant diesel og rester fra gammel treforedlingsindustri her. Det var riktignok ikke mye, men det ble tungvint å skille ut de forurensede massene på den lille tomta, så alt ble kjørt til mottak på Lindum, sier Aass.

Grunnforholdene har ikke bremset prosjektet, og bygget skal stå ferdig utvendig som planlagt i oktober. Innvendig skal de produksjonslokalene stå klare i mars 2015.

– Testrundene starter allerede første 1. januar, så produksjonsanlegget blir praksis ferdig før bygget. Når det gjelder utleielokalene i de tre øverste etasjene, blir de fullført og leietakertilpasset så fort vi har leietakerne på plass, avslutter Aass.