Utsikten i Oslo

<p>Illustrasjon: Inviso</p>Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Det nærmer seg avslutning for Selvaags Boligs lange engasjement på Mortensrud i Oslo. Det nest siste boligprosjektet er tre blokker ytterst på Mortensrudhøyden, der svært mange av leilighetene har en utrolig utsikt over Oslofjorden.

Fakta

Sted: Mortensrud i Oslo

Prosjekttype: Boligblokker

Bruttoareal: 9.734 kvm

Byggherre: Selvaag Bolig AS

Totalentreprenør:
Betonmast Selvaagbygg

Kontraktssum eks mva:
125 millioner kroner

Arkitekt, LARK og RIB:
Betonmast Selvaagbygg

Rådgivere: RIG: Norconsult l Oppmåling: Solli og Hoff l Rådgiver VVA: Sweco Norge l RIBR: Hjellnes Consult l SHA-koordinator for byggherre: HMS Rådgivning

Underentreprenører/leverandører: Graving og sprenging: Turhus Maskin l VVS: Total VVS l Ventilasjon: Krogseth l Elektro: Østlandske Elektro l Råbygg: Con-Form l Heis: Otis l Badekabiner: Part l Mur- og pussarbeider: FasadeCompagniet l Rekkverk: Sagstuen l Tømrer: Indian Bygg / Betonmast Selvaagbygg l Maler: Leif Thorvaldsen l Taktekker: Icopal Tak l Branntetting: Firesafe l Blikkenslager: Lars Eriksen Kobber & Blikkenslagerverksted l Parkett, tregulv og lister: Parkett Partner l Kjøkken og garderobe: HTH l Dører: Dooria Norge l Vinduer: Lian Trevare-
fabrikk l Overlys: Bramo Glass og Klima l Byggevarer: Maxbo Proff l Betong: Norbetong l Stillas: Xervon Norway / B&C Stillas

I dette området i Oslo har Selvaag Bolig lang fartstid. Tomta ble kjøpt allerede i 1988. En trutt og trinnvis utbygging fra 90-tallet og til i dag har resultert i at bolig-selskapet til nå har levert og solgt mellom 500 og 600 leiligheter og rekkehus her i bydel Søndre Nordstrand.

En del av tomta var opprinnelig avsatt til skoleformål. Etter at en omregulering nå er på plass, vil Selvaag Bolig avslutte engasjementet sitt på Mortensrud med ca. 75 rekkehus her i stedet.

– På Mortensrud er enhetsprisene forholdsvis lave i forhold til resten av byen. Det er et stabilt marked, der folk kjøper etter behov – de kjøper for å bo der. Det blir et bra og stabilt marked, men samtidig også en utfordring å få til en effektiv boligproduksjon slik at prosjektene er mulig å gjennomføre økonomisk, sier porteføljedirektør Sverre Molvik i Selvaag Bolig.

I Olav Selvaags ånd
Er det noe grunnleggeren Olav Selvaag er kjent for så er det hans den gang omstridte modernisering av boligbyggingen. Med seriebygging av standardiserte hustyper og leiligheter på stedet – med riktig kvalitet – for folk flest. Joda, det finnes nok av eksempler på prosjekter der Selvaag Bolig på grunn av myndighetskrav, grunnforhold, høy kjøpekraft, arkitektonisk tilpasning til eksisterende bygningsmasse eller andre utfordringer, må bygge helt annerledes, dyrere og komme opp med radikale innovative løsninger. Et eksempel er Tjuvholmen i Oslo. Men på Utsikten har boligutvikleren holdt seg innenfor det godt kjente.

– Her har vi kjørt gjennomprosjekterte løsninger, som vi vet fungerer og som vi kan stå inne for. Det gir rasjonell produksjon med fornuftige byggekostnader, påpeker Molvik.

Realiserbart
Prosjektleder Paul Ødegaard i totalentreprenøren Betonmast Selvaagbygg har vært med på de fleste av de omkringliggende boligprosjektene Selvaag har satt opp her i årenes løp. Han kjenner både tomta og typen bebyggelse.

– Den samme typen bygg, med enkelte stedlige justeringer, har vi gjort flere ganger. Prosjektet som sådan er forholdsvis enkelt, og godt innenfor det vi kan. Det er jo også det som er poenget; å kjøre med gjennomprøvde løsninger som gjør det realiserbart og siden salgbart, sier Ødegaard. Han nevner få varianter av leiligheter, og kun to varianter av badekabiner som eksempler på effektiv serieproduksjon.

Kupert og bratt
De tre blokkene med til sammen 78 leiligheter, ligger i en svak vifteform i Bispelueveien. Yttergrensen mot sør og vest er en høy skrent med et godt stykke til Ljabruveien nedenfor.

– Tomta er kupert, og vi hadde mye fokus i begynnelsen på grunnarbeidene med utsprenging for byggenes bod- og garasjeplan i den bratte skrenten. Vi foretok en forsiktig sprenging der HMS-en var i høysetet, forklarer Ødegaard.

Utsikten er et egetutviklet prosjekt der Betonmast Selvaagbygg har tatt hånd om mye av prosjekteringen i eget hus.

– Det er en standardløsning med innkjøring til p-kjellere i nord og med enkelte p-plasser mellom blokkene. Med svalgangsløsninger får man gjennomgående leiligheter, det gir gode planløsninger med soverom i bakkant mot nordøst. Med balkonger i hele leilighetenes bredde, kombinert med glass i rekkverkene, kommer utsikten mot Oslofjorden til sin rett. Det konseptet vet markedet å sette pris på, forklarer prosjektingeniør Kristian Bjørklund, som har bidratt til det arkitektoniske uttrykket.

Den lyse teglen gir et lett uttrykk, som en kontrast er det valgt brunoransje i trappetårn og rundt vinduspartier.

– Vi ønsket ikke å trekke inn så mange forskjellige elementer, så i svalgangene er det valgt grå farger, den samme som i betongen, sier Bjørklund.

– For oss i Selvaag Bolig er det ikke noe poeng å tegne et flott boligprosjekt for kun å briske oss med eksteriøret. Vi nærmer oss boligutvikling heller ut i fra ønsket om å oppnå best mulig bokvalitet. Ved å tegne boligene innenfra og ut, bestemmer vi hvordan de blir å bo i. Gode planløsninger er viktigst. Men selv-
følgelig teller også eksteriøret og hvordan omgivelsene oppfatter dem. Her på Utsikten vet vi at vi har lykkes med begge deler, understreker Molvik.


Flere prosjekter