Rodeløkka studenthus

Øistein Myhrvold i SiO Eiendom (til venstre) og Bjørn Einar Smith i Veidekke er godt fornøyde med et vel gjennomført prosjekt.

Nye Rodeløkka studenthus kan huse 160 nye Oslo-studenter når det nye studieåret begynner. Med imponerende visuelle og tekniske kvaliteter er det en av hovedstadens klart flotteste studentboliger som nå står ferdig i Trondheimsveien.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Studentboliger

Entreprisekostnad eks mva:
99 millioner kroner

Bruttoareal: 5.183 kvm

Byggherre: SiO Eiendom

Prosjektledelse: Fokus Rådgivning

Totalentreprenør: Veidekke

Arkitekt: Hille og Melbye /
Rolf Sanne Arkitekt

Landskapsarkitekt: Felix Arkitekter

Rådgivere: RI-B: ÅF Norge l RI-V: DeltaTek / Østlandske VVS l RI-E: EDA l RI-Akustikk: BS Akustikk l RI-Geo: Multiconsult / NGI l RI-Brann: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Råbygg betong: Con-Form l Ventila-
sjon: Randem og Hubert l Elektro: EDA l Mur: Veidekke l Maler: Buer l Heis: Otis l Kran: Kranor l Byggevarer: Optimera l Betong og pumping: Unicon l Vinduer: NorDan l Tømrerarbeider: Indian Bygg l Stikking: Geosurvey l Kjerneboring / sanering: Norsk Gjenvinning l Peling: Holt Risa / Entreprenørservice l Radonsikring: Pazkar Norge l Ståltrapper: Jotne Ankers l Brannsikring: Vestfold Brannsikring l Blikkenslager: Sigfred Bentzen l Lås og beslag: Lås og Sikring l Taktekking: Nortekk l Stålarbeider: Næsset Mekaniske Verksted l Betongsliping: Betotec l Fasade rekkverk: Fas-tec l Gulvbelegg: Intep l Kjøkken: Sigdal l Innv. dører: Dooria l Prefab. badekabiner: Bathsystem l Ståldører: Daloc l Asfalt: Veidekke Industri l Rørlegger: Østlandske VVS

Med rundt 60.000 studenter i hovedstaden, er presset på utleiemarkedet stort. Hvis landets største student-samskipnad skal dekke 100 prosent av behovet for studentboliger for inter-nasjonale studenter og opp mot 20 prosent dekning av studentboligbehovet for norske studenter, må noen tusen nye leiligheter ut på markedet.

– I 2011? ble det besluttet å bygge 4.000 nye enheter frem til 2020. Vi har fortsatt 3.000 igjen, forteller prosjekt-
sjef i SiO Eiendom, Øistein Myhrvold.

I midten av juni var det overlevering på Oslos siste tilskudd av studenthybler, Rodeløkka studenthus. 1. juli flytter de første av maksimalt 160 studenter inn i det 5.183 kvadratmeter store bygget.

Totalentreprenør på prosjektet er Veidekke Entreprenør, og prosjektleder Bjørn Einar Smith forteller at det har vært et utfordrende, men godt prosjekt å jobbe med.

Utfordringer i grunnen
Kontrakten med SiO Eiendom ble undertegnet 20. desember 2012, og i midten av januar begynte arbeidet på tomten. Siden 30-tallet har tomten blitt brukt til bensinstasjon, og det går et belte av svartskifer i grunnen, så grunnarbeidene har vært betydelige på prosjektet.

– Svartskiferen på tomten er riktig nok ikke like ille som alunskiferen, men vi har måttet tatt hensyn, og har hatt en egen geolog på prosjektet for å legge ned retningslinjer for oss. Skiferen må ligge under grunnvannstanden for å unngå at den sveller, forteller Smith. Prosjektlederen kan videre fortelle at i tillegg til vanskelig skifer, har grunnarbeidet avdekket en del gamle fundamenter som ikke skulle være der.

60 år med tilsig fra bensinstasjonsdrift har også satt et visst preg på tomten.

– Vi har vært nødt til å gjøre en del saneringsarbeid for å rense grunnen for giftig tilsig fra bensinstasjonen, bekrefter Smith.

Bygget, som er en plasstøpt betongkonstruksjon forblendet med svart teglstein, står delvis på fjell, og delvis på stålkjernepeler. Det er omtrent en tredjedel av bygget som står på peler ned til grunnfjellet, og de lengste er rundt tre meter lange.

Lukker løkka
Rodeløkka studenthus er også byg-get helt inntil eksisterende bebyggelse, og lukker og fullfører dermed kvartalet i Trondheimsveien.

– Det har krevd spesiell aktsomhet i byggeprosessen. Fjellet har måttet forsterkes inn mot Trondheimsveien 33, og vi har måttet jobbe en del med å bevare og integrere rømningsveier fra de eksisterende byggene, forteller Smith.

Nærheten til omkringliggende bebyggelse, trafikk og ikke minst Lakkegata skole har bidratt til å gjøre Rodeløkka studenthus til et ytterligere utfordrende prosjekt. Blant annet leie av nabotomt til rigg, flytting av busstoppet like utenfor bygget og et tett samarbeid om alternativ skolevei til Lakkegata skole, har gjort Veidekke i stand til å overlevere prosjektet helt etter kontraktens spesifikasjoner.

Kvalitetshybler
Studentboligene i Trondheimsveien er oppført uten en eneste skade med fravær, og SHA i både byggeperiode og i byggets videre levetid er det lagt sterk vekt på.

– Vi har også vært opptatte av sikkerhet og kvalitet etter ferdig-stillelse også. Det er lagt radon-sperre i hele byggegropa, og det er stilt strenge krav til kvalitet i fasaden. Når man kommer opp Trondheimsveien, ser man rett på bygget. Dermed blir det et markeringsbygg, forteller Øistein Myhrvold i SiO Eiendom.

– Vi er stolte av å ha fått på plass et slikt bygg for studentene i Oslo, sier han.

Bygget består i all hovedsak av standardhybler på 17 kvadrat-meter, til en tiltenkt leiepris på rundt 5.000 kroner, men også bofelleskap med fire til syv hybler i stedet for «hybelklynger med opp til syv hybler» med felleskjøkken. Samtlige boenheter er utstyrt med eget bad.

Det er også fire tilrettelagte boliger i bygget, og to felles takterrasser, samt flere mindre terrasser tilknyttet noen av hyblene. Det er rom for vaskemaskiner på badene, men og-så et felles vaskeri i parkeringskjelleren som tidligere huset bilvaskeriet tilknyttet den gamle bensinstasjonen. Her vil studentene også ha bodplass og sykkelparkering.


Flere prosjekter