Vistespeilet

På Viste i Randaberg har Kruse Smith Entreprenør AS ført opp tre blokker med til sammen 60 leiligheter.

Fakta

Sted: Randaberg

Prosjekttype: Nybygg, bolig

Bruttoareal: 6.200 kvm

Tiltakshaver: Real Prosjektutvikling

Totalentreprenør:
Kruse Smith Entreprenør

Arkitekt: Arkipartner

Rådgivere: RIB: Dimensjon Rådgivning l RIV: GK l RIE: HS Vagle
l RIR: Hellevik VVS og Cadro l RISprinkler: Aktiv Sprinkler l RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Graving: Rygg Maskin l Betong-
elementer: Bjørn Hansen l Tak-
tekking: Protan l Inngangsdører og alufasade: Rubicon l Blikkenslager: Lie Blikk l Rekkverk balkonger: Balkong Glass l Utendørs rekkverk og trapperom: Stål & Fasade l Tømrer: Byggelaget l Maling, belegg og parkett: Vatland & Sønn l Murer: Murmester S Sirevåg l Rørlegger: Hellevik VVS l Elektro: HS Vagle l Ventilasjon: GK l Lås, beslag, stål-
dører og postkasser: Låseservice l Boder Parkeringshall: InnoTec Bygg l Kjøkken og garderobe: Norema l Heiser: ThyssenKrupp l Port: Hauck Portservice

Hver blokk har fire etasjer med fem leiligheter i hver etasje, og samlet bruksareal er 6.200 kvadratmeter. Vistespeilet er videreføring av et lignende boligprosjekt et kort stykke unna.

– Utfordringene var å få optimale uteområder, gode solforhold og god parkerings-
løsning innenfor rammene for prosjektet. For å skille Vistespeilet fra Goa Vest like ved, valgte vi en litt annen valør på teglen. Byggherren ønsket store balkonger og terrasser, noe som er gjennomført. Bruk av plen på rull gjorde at uteområdene var ferdige da folk flyttet inn. Parkeringsdekket er dimen-
sjonert for at brann- og redningsbiler kan kjøre inn mellom blokkene. Dermed kan balkongene brukes som rømningsvei, sier sivilarkitekt Ivar Egge i Arkipartner som har tegnet prosjektet for tiltakshaver Real Prosjekt-utvikling.

Vistespeilet er gjennomført med fullstendig prosjektering i BIM, og ført opp i en total-entreprise av Kruse Smith Entreprenør.

Flotte uteområder
Leilighetene varierer fra 61 til 97 kvadratmeter, og standarden er høy. Kjøperne hadde muligheter for tilvalgsløsninger. De fleste som benyttet seg av muligheten, oppgraderte kjøkken eller bad.

Alle leilighetene har store balkonger eller terrasser. Mellom byggene ligger det et tun med veier, gangstier, benker, plen, beplantning, belysning og lekeapparater. Både blokkene og uteområdet har universell utforming. I parkeringsanlegget er det 60 biloppstillingsplasser for beboerne i leilighetene og 60 sportsboder.

Ved nedkjøringen til parkeringsanlegget er det ni biloppstillings-plasser for besøkende. Med bilfrie uteområder og 1,1 meter høye glassrekkverk på balkongene er prosjektet barnevennlig.

Plasstøpt betong
Prosjektleder Nenad Novak i Kruse Smith Entreprenør forteller at tomten på Viste er cirka tre mål og svakt skrående. Grunnen består av fjell med jord over.

– Byggingen av blokkene gikk greit, selv om det var krevende at prosjektering og bygging foregikk samtidig, sier Novak.

Det er 25 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. Det er lyddempende flåter i himlingene i trappehusene. Alle tre blokkene er trykktestet og holdt seg under kravet til luftveksling, mens sorteringsgrad for byggavfall er cirka 75 prosent.

Prosjektet er fullført uten noen fraværsskader.

– Cirka 50 personer var med da aktiviteten var på topp. Prosjektet har vært preget av en god tone og godt samarbeid. Vi tar med oss nyttige erfaringer i bygging av boliger med universell utforming fra Vistespeilet, sier Novak.

Blokkene er kvadratiske og har bærende konstruksjon av plass-
støpt betong. Trappehusene er ført opp av betongelementer. Balkongene er levert som elementer.

Takene er flate og har bæring av stål og er isolert og tekket med folie. Fasadene har teglforblending og platekledning. Leilighetene har parkett på gulv og flislagte bad. Det er flis på gulv i inngangsparti, trapper og korridorer.

Tek10
Vistespeilet er prosjektert og bygget etter Tek10. Oppvarming skjer med konvektorer i stue og med gulvvarme på bad. Det er også gulvvarme i trappehusene. Prosjektet henter energi fra seks borehull. Alle leilighetene har balansert ventilasjon med eget aggregat. Både leiligheter, trappehus og parkeringsanlegg er fullsprinklet. Utenfor blokkene er det nedkast av husholdnings-
avfall i fem fraksjoner.

Byggestart var 14. september 2012. Siste del av prosjektet ble overlevert 30. mai i år.



Flere prosjekter