Thiisgården i Oslo

Foto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond JoelsonFoto: Trond Joelson

Haakon VIIs gate 1, eller Thiisgården blant venner, er nettopp ferdig med sin andre vekstperiode. Det vil kun de færreste oppdage; i motsetning til andre som nærmer seg 60 år er ikke veksten i bredden, men i høyden med en etasje.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype:
Påbygging og rehabilitering

BTA: 1.389 kvm

Byggherre: Haakon VIIs gate 1 ANS

Totalentreprenør: Håndverkskompaniet

Kontraktssum eks mva:
61,6 millioner kroner

Arkitekt: Hille Melbye Arkitekter

Prosjekt- og byggeledelse:
Oslo Prosjektadministrasjon

Rådgivere: RIB: Aas Jakobsen l RIBR: Fokus Rådgivning l Rådgiver prefab: Høyer Finseth l RIE: Rejlers Elprosjektering l RIV og utf. ventilasjon og kjøling: Randem & Hübert l Prosjektering VVS- og klimateknikk: UnionConsult

Underentreprenører/leverandører: Riving: Norprodukter Miljø l Stillas og byggeheis: Ramirent l Alu.fasader og -vinduer: Sagstuen l Stål- og betong-
elementer: Contiga l Oppmåling: Asker Oppmåling l Brannisolering: Norsk Brannforebygging l Sekun-
dærstål: EuroWeld l Taksystemer: Lett-tak Systemer l Fasadestein og natursteinsarbeider: Naturstein Montering l Byggtapetserer: Kjærnsmo l Heis: Reber – Schindler Heis l Bygningsheiser: LBU l Solavskjerming: Solavskjermings-
gruppen l Rør: Rørlegger l Maler: Regnbuen Malermesterbedrift l Innv. glassvegger og himlinger i 10. etasje: Modulvegger Oslo l Innv. glassvegger og himlinger i 11. etasje: Moelven Nordia l Parkett i 10. etasje: Tremiljø Prosjekt l Gulv i 11. etasje: Skovin

Thiisgården, navnet knyttes til et for lengst opphørt byggevarefirma i første etasje, fyller en triangeltomt med en svært sentral beliggenhet. Et kongelig gateløp på hver side av bygget, Haakon VIIs gate i vest og Olav Vs gate i øst, møtes på fjordsiden i sør. Et smalere hjørnetårn i hele byggets høyde vender mot Rådhusplassen. Thiisgården sto ferdig i 1959 og var et av de første nye kontorbyggene etter saneringen av Vika. Den klare og kontante formen understrekes av relieffut-smykninger i betong signert Ørnulf Bast. Ikke uventet ble Thiisgården da også oppført på Byantikvarens gule liste i 2008.

Thiisgårdens ti etasjer var i snitt en etasje lavere enn omkringliggende bebyggelse. Eier Haakon VIIs gate 1 ANS ønsket å utnytte eiendom-
men optimalt og tidsmessig ved å bygge på en etasje. Den inntrukne toppetasjen, der selskapslokalene Shipping-klubben holdt til, hadde også et omfattende rehabili-teringsbehov.

– Planforslaget var utarbeidet av et annet arkitektkontor, men vi kom inn i bildet da det skulle lages et tilbuds-grunnlag til entreprenørene. Håndverkskompaniet ble engasjert som totalentrep-renører, forteller Eva M. Paulshus i Hille Melbye Arkitekter, som har vært arkitekter i gjennomføringsfasen.

Håndverkskompaniet feirer sitt tjueårsjubileum med å avslutte denne totalentreprisen med overlevering nå i juni 2014, etter 12 måneders byggetid. Deres kontrakt har en verdi på vel 62 mil-
lioner kroner, og omfatter riving av eksisterende tiende etasje og teknisk rom på tak, og oppbygging av ny tiende og ellevte etasje, samt nytt teknisk rom på taket. Hver etasje er på ca. 900 kvm.

Nye heiser
– Oppgaven var å rive ned hele niende etasje og bygge alt opp på nytt derfra. De fire heisene i bygget hadde også et krav om utskifting. Tidligere gikk de ikke høyere enn til niende etasje, heissjaktene måtte derfor skjøtes på for å dekke de nye etasjene, sier daglig leder i Håndverkskompaniet og prosjektleder for utbyggingen, Sivert Varvin. Det hører også med til historien at heisene måtte byttes ut seksjonsvis; to av heisene måtte hele tiden være disponibel for husets leietakere.

Kart og terreng
All erfaring tilsier at tegningsgrunnlaget for eldre bygg ikke nødvendigvis trenger å være svært detaljerte eller pinlige nøyaktige. Det tok Håndverkskompaniet tidlig med i prosjek-teringen.

– Vi la ned mye tid og ressurser i oppmåling og i kartlegging. Vi målte inn bæresystemet, alle bærepunktene nedover i etasjene og heissjaktene som skulle forlenges. Det var en god investering, vi avdekket på et tidlig tidspunkt enkelte uregelmessigheter som kunne vært kritiske, sier Varvin.

De plasstøpte betongdekkene og skilleveggene ble revet og heist ned i containere med tårnkran. Ny lett bærekonstruksjon av stål, hulldekker og lett-tak ble montert. Der parketten tidligere lå på gulvet i Shippingklubben ble det valgt byggetidstekking med helklebet asfaltmembran, som også i en periode var lagringsplass og arbeidsplattform for den nye konstruksjonen. Leietakerne i etasjene under hadde høye forventning om stille arbeider og minimal driftsstans i hele byggeperioden.

– Tung riving ble utført i fellesferien i juli 2013, mens støyende arbeider ikke måtte foregå mellom 08 og 16. Det ble nok noe forskjøvet arbeidstid på grunn av det, medgir Varvin.

Beholde uttrykket
Naturlig nok hadde myndighetene en rekke krav til prosjektet. Både når det gjelder oppbyggingen og størrelsen av det nye tekniske rommet på taket, men også når det gjaldt å opprett-
holde Thiisgårdens bygningsform med blant annet sikksakk-formen i den tilbaketrukne niende etasjen.

– Byantikvaren var opptatt av at vi skulle beholde det samme fotavtrykket, og beholde det kraftige uttrykket i gesimsen som var før. Det føler jeg vi har lykkes med. Sikksakken i fasaden er en videreføring av de som var i Shippingklubben. Disse lokalene var mørke med vinduer kun på den ene fasaden, nå er det store glassflater som gjør at man får utsikten inn i lokalene, forteller Paulshus.

Nye «gamle» trappeløp
Krav i reguleringsbestemmelsene og i tilbakemeldinger fra Byantikvaren var tydelige på at det, dersom det var mulig, skulle brukes samme type materialer som ble brukt på ved oppføringen på 1950-tallet. Forskjellen mellom «gamle» trappeløp fra midten av forrige århundre og til de «nye» nå i 2014 er for et utrent øye ikke lett å oppdage. Det er kopiert elementer i trapper og rekkverk. Hoveduttrykket med sandblåste betongoverflater er videreført; identisk lik granitt, mørk og polert, danner et retrospektivt element mellom heisene i trappeavsatsene.

– Dette prosjektet passet oss bra, en av våre sterke sider er ombygging av kontorer og forretninger med full drift i bygge-perioden. Men vi var nok litt spente for denne kontrakten, det er en krevende jobb med store høyder og bygging midt i sentrum. På den annen side, det er godt å komme seg ut av komfortsonen og få vite at en også makter nye utfordringer, understreker Varvin.


Flere prosjekter