Omtrent 50 tonn med bygningsmasse raste fra nybygget på Brattøra i Trondheim i mars 2012 etter et betongelement fra toppetasjen sviktet (midt på bildet). En polsk bygningsarbeider omkom. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Reinertsen beholder sentral godkjenning

Direktoratet for byggkvalitet har gjennomgått hvordan Reinertsen ivaretar de plikter og oppgaver som følger av foretakets ansvar og funksjon innenfor prosjektering, konstruksjonssikkerhet og utførelse.

Direktoratet konkluderer med at Reinertsen er bevisst sin offentligrettslige forpliktelse, som følger av ansvarsrettsystemet i medhold av plan og bygningslovgivningen, som kreves for tiltaksklasse 3.

- Direktoratet har gjort en grundig jobb. En slik detaljert gjennomgang er alltid nyttig for et selskap og vårt kontinuerlige arbeid med kvalitet og sikkerhet på byggeplassen, sier Kristian Reinertsen.

I mai i fjor ba Trondheim Kommune Direktoratet om et tilsyn med Reinertsens styringssystem med formål om å vurdere Reinertsens sentrale godkjenning. Forespørselen kom som følge av arbeidsulykken på Brattørkaia.

Direktoratet peker på at Reinertsen har gjennomført et betydelig og omfattende arbeid for å få klarhet i årsaksforhold, for å forebygge at slike ulykker kan skje igjen. Reinertsen har kommunisert med Arbeidstilsynet med henstilling om vurdering av forskriftendringer. Dette for å sikre kompetanseoverføring til bransjen for øvrig.

- Reinertsen ser næringen under ett. Det at erfaringer fra ulykker hos oss eller andre kan bidra til utvikling i bransjen er viktig, og endringer i forskrifter kan være et element i dette. Arbeidstilsynet har tatt flere prisverdige initiativer til samlinger hvor læring etter ulykker og mellom bedrifter har vært tema, dette har jeg tro på som virkemiddel. Når vi bygger en god sikkerhetskultur nytter det ikke å stanse ved egen dørstokk, forklarer Kristian Reinertsen I arbeidet har Reinertsen etablert en ny rutine Særskilt Risikofylte Arbeidsoperasjoner (SRA) for å hindre storulykker. Her gjennomgås sentrale momenter i prosjektering, produksjonsunderlag, sertifikater, beregninger etc. i forkant av operasjoner med fare for storulykker.