Ny arena for stedsutvikling, arkitektur og landskapsarkitektur

Arena_3 samlet over 50 entusiaster for stedsutvikling gjennom arkitektur og landskapsarkitektur på Lilleaker.

Initiativtaker tegn_3 ga en faglig praktisk tilnærming med et dypdykk i hovedstadens utfordringer og pågående prosjekter knyttet til gate- og byromsutforming.

- Det ble god debatt rundt Bylivsundersøkelsen i Oslo, og vi fikk mange gode spørsmål og innspill til vårt eget prosjekt på Holtet. Jeg føler deltakerne like det faglige utbyttet og det praktiske fokuset vi hadde i arrangementet. arena_3 har kommet for å bli, forteller leder av tegn_3s oslokontor Timon Linderud.

Bylivsundersøkelsen

Det Københavnbaserte arkitektfirmaet Gehl Architects ved partner Phd Camilla van Deurs presenterte Bylivsundersøkelsen. For å utvikle felles kompetanse om det faktiske bylivet i Oslo sentrum, har nemlig Oslo Kommunes prosjekt Levende Oslo gjennomført en bylivsundersøkelse av Oslo sentrum. Gehl Architects grunnlegger, den danske arkitekten Jan Gehl, har selv utviklet metoden og teorien bak bylivsundersøkelsen.

Undersøkelsen foretas som en konkret registrering av antall mennesker som oppholder seg, eller beveger seg gjennom et gitt byrom (gate eller plass) i løpet av en dag. Registreringsstedene velges ut slik at sentrum er dekket og med bakgrunn i en analyse av topografi, gatestruktur og trafikkmønster mv.

Holtet

Holtet lokalsenter i Oslo skal transformeres fra et transportknutepunkt til et attraktivt byrom i tegn_3s plan for Holtet stasjonsområde. Prosjektet synliggjør bylivsundesøkelsens problemstillinger i et konkret prosjekt. Under seansen presenterte gruppeleder Pål Erik Olsen planen formet ut fra et gatelivsperspektiv, med utviklingen av et omforent konsept basert på en grundig stedsanalyse.