Verden kommer til Norge

Den senere tiden har en rekke internasjonale konferanser blitt arrangert til Norge, flere av dem for første gang. Den høye byggeaktiviteten her i landet er en av årsakene til at mange nå velger å komme til Norge.

I løpet av de siste ukene har for eksempel Concrete Innovation Conference - CIC2014, The 7th International Symposium on Sprayed Concrete og The 77th EUROCONSTRUCT Conference blitt arrangert i Norge. Her han en rekke internasjonale, samt lokale, delegater deltatt. Kvaliteten på konferansene har vært høy, og arrangørene har fått gode tilbakemeldinger.

Denne uken samles verdens eksperter innen Lean Construction seg i Norge, under ledelse av Veidekke og Høyskolen i Agder. Her skal nærmere 300 personer fra hele verden samles for å diskutere Lean-prinsippet. Totalt deltar delegater fra hele 34 ulike nasjoner på denne konferansen.

For halvannen uke siden arrangerte Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret en Euroconstruct-samling i Oslo, hvor verdens prognosemakere var samlet. Også de ønsket å se nærmere på det høye aktivitetsnivået i Norge. De ble spesielt imponert over utviklingen som har skjedd i Bjørvika-området på så kort tid.

For det er ingen tvil om at aktiviteten er skyhøy i Norge i forhold til mange andre land, selv om det også varierer mye mellom de ulike landsdelene her. Men innen anlegg bygger vi som aldri før, blant annet er en rekke tunneler under bygging og på planleggingsstadiet. Dette vil definitivt også tilkalle mye internasjonal oppmerksomhet på både kort og lengre sikt. Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk er allerede i god gang med å forberede World Tunnel Congress som skal arrangeres i Bergen i 2017.

Denne høye aktiviteten gir Norge en god mulighet til å vise frem hvilken kunnskap som finnes både blant byggherrer, rådgivere og entreprenører. Dette må vi utnytte.